С наближаването на президентския вот в страната, напрежението се увеличаваПолитическите

...
С наближаването на президентския вот в страната, напрежението се увеличаваПолитическите
Коментари Харесай

Опозицията в Монголия спря гладната стачка

С наближаването на президентския избор в страната, напрежението се усилва
Политическите битки в Монголия се ожесточават с приближаването на плануваните за 9 юни президентски избори в страната, откакто осем опозиционни членове на Народното събрание организираха едноседмична гладна стачка на площад „ Сукбаатар “ в столицата Улан Батор, оповестява американското профилирано издание за вести и разбори от Азия и Тихоокеанския район „ The Diplomat “.

Акцията на членовете на Демократическата партия на Монголия (ДПМ) е провокирана от дейностите на ръководещата Монголска национална партия (МНП, някогашната комунистическа партия), която те упрекват, че се пробва чрез трите съществени органа в страната – Конституционния и Върховния съд, и Централната изборна комисия – да подкопае и манипулира президентските избори, с последна цел връщането на еднопартийната политическа система в страната.

Опозицията в Монголия популяризира фотоси от първите дни на гладната стачка на депутатите, прекарани при минусови температури върху бетона на площада. В допълнение към това, депутатите от фракцията на ДПМ в Народното събрание изпратиха отворено писмо до всички дипломатически представителства в страната, с гледище за подпомагане в гарантирането на легитимността на идните президентски избори.



Произведените през 2020 година парламентарни дадоха болшинство от 62 от 76 места за МНП в Народното събрание на страната, като партията е на власт от 2016 година Действащият президент Курелсук Укхна е определен от редиците на Демократическата партия на Монголия. Според него и неговите съратници, МНП към този момент е приела няколко промени в конституцията на страната, с последна цел да ограничи мандатите на президента, като първа стъпка към връщане на еднопартийната система в Монголия, разяснява „ The Diplomat “.

Случващото се в Монголия доближи и до Вашингтон където американски сенатори, демократи и републиканци, изпратиха писмо до държавния секретар Антъни Блинкен, с цел да изразят загрижеността си от протичащото се в страната, което усилва уязвимостта й на външно въздействие, чрез корупция и спор на ползи, добавя изданието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР