С наближаването на празниците идва и тревожната мисъл дали няма

...
С наближаването на празниците идва и тревожната мисъл дали няма
Коментари Харесай

Развенчаха митовете за празничното напълняване


С наближаването на празниците идва и тревожната мисъл дали няма да напълнеете с всички тези вкусни ястия, празнични десерти и обилие от гозби на празничните трапези. Свикнали сме да считаме, че по празниците се напълнява най-вече. Ето за какво и се ширят значително легенди във връзка с празничното напълняване. Обикновено настройката на мислене е такава, че преглъщането на всяка калорична хапка от празничната трапеза ви кара да вярвате, че ще ви връхлети отблъскващ йо-йо резултат, който ще изтрие всичките ви старания за стройна фигура досега, написа flagman.bg.

За да развенчаем някои от тези неправилни легенди, ще ви срещнем на първо време със схващанията за празничното напълняване, които са най-широко публикувани.

Мит №1 – наложително би трябвало да посрещнете новата година в по-тесни дънки.


Обикновено Нова година е времето, в което си обещаваме, че ще е началото на новия ни живот. Едно от най-честите обещания, които си даваме, е да посрещнем Нова година в по-тесни или да стартираме диета след празниците. Похапването по празниците води до отичане на корема и чувство за напълняване, което обаче действително не може да се случи с няколко празнични софри. Дори да прекалите с похапването на обичаните си калорични празнични ястия, това няма да ви направи по-дебели.

Истинското наддаване на тегло се случва при редовно преяждане и използуване с калоричните и захарни храни. Това декларира Дана Анджело Уайт, диетолог и треньор, представена от prevention.com. Наддаването на тегло съгласно нея се случва на равнище телесни мазнини или мускули, а това лишава време. Ако сте качили няколко кг по празниците, това евентуално са арестувани течности и храна, която е към момента в червата ви. Ако се върнете към навиците си по-късно, храните се здравословно и уравновесено, и упражнявате постоянно, нещата няма да излязат отвън надзор.


Мит №2 – лакомствата по празниците са най-голямата причина за преяждане и напълняване.


Любимият ви сладкиш със сладко и ядки на майка ви несъмнено е неудържим, само че не мислете, че той е главната причина да наддадете тегло. Преглъщането на всяка хапка по празниците с голяма доза виновност носи доста стрес, който е непотребен на организма.

Всъщност, една от същинските аргументи за напълняване по празниците, са огромните компании и седенето на трапезата с часове. Проучване, оповестено в sciencedaily.com и представено от prevention.com установи, че сме склонни да ядем с до 48% повече, в случай че сме в компания, в сравнение с в случай че се храним сами. Ето за какво, вместо да си говорите към трапезата и да продължавате да си хапвате неумишлено от купищата изкушаващи лакомства, предложете разходка, настолни игри или някаква друга активност, която изисква ставане от масата.

Мит №3 – усилените тренировки ще ви оказват помощ да изгорите калориите.


Не можете да изгорите калориите, които сте погълнали по празниците. Обикновено на такива значителни трапези се гълтам по няколко хиляди калории, което прави изгарянето им с подготовка на процедура невероятно. Вместо да прекалявате с изтощителни и извънредно нездравословни тренировки, бъдете дейни умерено, както преди празниците и намалете общия калориен банкет. Най-общо казано, върнете се към здравословния си режим и се пазете от нездравословно мислене. Яденето на обичаните ви храни няколко пъти в годината не е нещо, за което да се наказвате.

Мит №4 – би трябвало да се детоксикирате след празниците.


Това е едно от най-лошите неща, които можете да извършите с тялото и си незабавно след празниците, счита Анджело Уайт. Детоксикиращите режими нормално са прекомерно рестриктивни. Ако преминете от изобилна софра и преяждане към цяла седмица на зеленчукови сокове да вземем за пример, това може да има мощно отрицателен резултат върху организма и да провокира метаболитен безпорядък. А и въобще не е нужно да губите половината от тежестта си за един месец, в случай че това е задачата ви. Бавното, умерено и прогресивно намаляване е по-здравословният избор за вашата фигура. Така ще се предпазите освен от здравословни проблеми, само че и от йо-йо резултат.

Мит №5 – би трябвало да преминете на по-здравословните версии на празничните храни.


Този мит значи, че съгласно някои хора празничните храни и ястия са с богато наличие на мазнини и захари. Ето за какво нискомаслените или обезмаслените им разновидности, или пък тези със заместители на захарта, са по-здравословен и диетичен избор. Това обаче не е напълно по този начин. Ако по този начин наречената „ по-здравословна “ версия на обичаното ви празнично ядене е прекомерно депресираща, рестриктивна, с доста понижен калориен банкет или извънредно бедна на макронутриенти, това може да ви накара да посегнете към по-калорични храни след това, с цел да задоволите глада.

Това демонстрират данните от изследване, оповестено в International Journal of Research in Marketing. Според проучването обозначените като „ по-леки “ разновидности на храните могат да донесат с до 13% повече калории, в сравнение с пълномаслените им версии. Това е по този начин, тъй като нискомаслените не доставят нужната сила и калорийна стойност, което след това ви кара да посягате към още храна, с цел да овладеете глада.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР