С наближаването на първата годишнина от бруталната атака на Хамас

...
С наближаването на първата годишнина от бруталната атака на Хамас
Коментари Харесай

Живот с болката и надеждата: Израелците се готвят да отбележат една година от атаката на Хамас

С наближаването на първата годишнина от бруталната офанзива на Хамас против Израел и последвалия отговор на Тел Авив, на повърхността наподобява, че огромна част от живота в еврейската страна се е върнал към естественото. Но оживелите от свирепите закононарушения на ислямистите живеят в паника и неопределеност. Мнозина се усещат депресирани, обезверени и ядосани, защото няма скорошни изгледи войната да завърши.

Несигурността е хвърлила сянка върху всяка част от всекидневието, даже когато хората се пробват да запазят възприятието за нормалност.

 
Войната продължава съвсем година. Чувствам, че в случай че не продължим живота си, би трябвало да умрем. Трябва да станем от леглото и да продължим живота си, да работим, да прегърнем вярата. Защото без тази вяра, не ни остава нищо.
Рут Карп – собственичка на кафене в Тел Авив 

Атаката на палестинските екстремисти, при която към 1200 души бяха убити и 250 отвлечени, разруши на части възприятието за сигурност на израелците в личната им страна.

Мнозина още носят белезите от войната. Близо 100 заложници остават в плен в Газа, като се счита, че по-малко от 70 са живи.

 
Хубаво е да се срещнеш с общностите към линията Газа. Въпреки че пребивавам в Тел Авив и съм надалеч от анклава, има място за срещи с хората.
Ротем Майерс – жителка на Тел Авив 

Образите на войната са на всички места. По улици, площади и на интернационалното летище " Бен Гурион " са разлепени фотоси и плакати на заложници.

Дългогодишните вътрешни разделения в Израел бяха туширани за малко след нападението на Хамас, само че след това станаха още по-силни.

На седмичните митинги, които приканват за съглашение за прекъсване на огъня и освобождение на пандизчиите, вървят най-вече всемирски настроените евреи, които се опълчват на премиера Бенямин Нетаняху и неговия твърдо десен кабинет.

 
Дълбоко в себе си хората са тъжни и неудовлетворени от протичащото се в страната. Това е срамно. Очаквам от министър-председателя да се оправи със обстановката, а в случай че не може – тогава да си върви.
Йехосуа Хохграф – гражданин на Йерусалим 

Очаква се десетки хиляди хора да се включат в различна гала за отбелязване на годишнината от нападението - като контрапункт на формалните държавни церемонии.

А те ще бъдат авансово записани, без наличието на аудитория, частично заради опасения за гражданско неодобрение. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР