С наближаването на обсъждането на бюджета за 2023 година партиите

...
С наближаването на обсъждането на бюджета за 2023 година партиите
Коментари Харесай

Парите за пенсиите: Какви са вариантите за увеличение според партиите?


С наближаването на разискването на бюджета за 2023 година партиите в Народното събрание оферират разнообразни разновидности за .

Поп и джаз певицата Румяна Коцева, която към този момент е пенсионер, продължава интензивно да се занимава с музика. Преподава и в столичното читалище „ Д-р Петър Берон “.

Снимка: Редакторски екип


„ Аз като една млада пенсионерка мога да кажа, че пенсиите у нас са обидно ниски. И това, което ми е най-мъчно, нямаме задоволително да си позволим всички културни събития, тъй като те също костват много, както е редно да бъде ", споделя тя.

От „ “ оферират пенсиите да се актуализират по нов метод през юли.

Сега важи така наречен „ швейцарско предписание “ - с 50% от растежа на осигурителния приход и 50% от инфлацията. Което прави 12% нарастване на пенсиите следващата година.

Предложението е да е със 100% растежът на осигурителния приход или инфлацията - което от двете е по-голямото. Това би означавало към 15% нарастване.

„ С смяната в този момент няма да се натрупва такава разлика сред остарели и нови пенсии в бъдеще “, разяснява Искрен Арабаджиев от Политическа партия.

От своя страна упорства за преизчисление през януари, като във формулата се заложи тежестта на година стаж да е 1,35. Предвиждат и ново преизчисление през юли месец, като спомагателният разход е 3 милиарда лв..

„ Това в действителност са доста пари, само че аз настоявам, че ние можем умерено да се оправим и без нарастване на налозите и осигуровките “, изясни депутатът от и някогашният министър на труда и обществената политика.

А предлага казармата да се признава за автентичен стаж и при хората, на които не им доближават доста години стаж и се пенсионират по-късно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР