С наближаването на датата за ротацията в правителството – 6

...
С наближаването на датата за ротацията в правителството – 6
Коментари Харесай

Ротация или избори – става ясно на 8 март

С наближаването на датата за ротацията в държавното управление – 6 март, напрежението сред ръководещите ескалира. Днес стана ясно, че до 8 март ръководещото болшинство би трябвало да реши ще продължи ли да работи държавното управление по възприетия ротационен принцип, или ще се върви към предварителни парламентарни избори.
Прочетете още
Днес в коридорите на Народното събрание водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи график, по който ще показа предлаганото от партията съдружно съглашение. " На 5 март ще показва на партията съдружното съглашение, на 6 март ще го дам на сътрудниците от ПП-ДБ да го четат, по-късно имаме конгрес в Букурещ на 8-и. Вече до тогава Денков и Габриел ще са привършили оценките на министрите… Аз ще оставя тук договаряща група и на 8-и, в случай че сме се разбрали, вървим напред, в случай че не сме се разбрали, гласуваме оставката на кабинета и отиваме на избори ", съобщи той.

В отговор през медиите Кирил Петков от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ съобщи, че няма по какъв начин в двудневен период ПП-ДБ да прегледа толкоз сериозен документ. Петков заяви, че министър председателят Николай Денков от четири седмици е подготвен с прегледа на министрите, а Мария Габриел към момента не е.

„ За мен има очевидна тактика да се бавят нещата и да се бавят до последния миг, за какво – не знам, само че в случай че стане неточност, тъй като най-после няма задоволително време или се пробват през пресиране на времето да реализират някакви резултати, отговорността ще е напълно тяхна “, добави Петков.

" Не виждам никаква причина от през днешния ден до 6 март да чакаме някой да написа документ, както последните четири седмици чакаме Мария Габриел да си даде нейните оценки за министрите ", заяви Петков.

„ Скептичен съм към действителната концепция сътрудниците да се договарят с нас и имам възприятието, че се вършат моноспектакли, които да стигнат до евентуални избори “, уточни Петков. 

Вицепремиерът Мария Габриел напомни, че няма да подпише меморандума на ПП-ДБ и чака да се запознае с съдружното съглашение. Според нея то би трябвало да съдържа и механизми за взимането на решения.

" Няма по какъв начин да сме говорили за сключване на документ, който самите ние още не сме разискали в партията, не сме дали на своите сътрудници. Ние имаме доста ясна позиция и аз към този момент я споделих, че няма да подпиша по този начин наречения меморандум. Затова ще работим да има механизъм, в който да е споделена отговорността и който в действителност да носи бистрота, да дефинира ясно целите на страната, само че и да дефинира отговорностите за това, че ние желаеме да осигурим на тази страна и бистрота, и битка с корупцията, и самостоятелност на правосъдната система и това да става с доста явен механизъм за взимане на решения. Това е, което следва ", съобщи Габриел.

Премиерът Николай Денков коментира, че ПП-ДБ не желае избори, само че няма да се съгласи да бъде заслон, с цел да може някой да се отклони от контрактуваните цели в страната. Ключова за тях остава битката с корупцията, която съгласно ПП-ДБ минава през разпоредбите за избор на регулаторите.

" Докато не видя писмения текст от страна на ГЕРБ, не мога да разясня. Ако той съдържа гаранции това да се случи, ще продължим нататък. Но в случай че се окаже, че се опитваме още веднъж да бутаме настрана битката с корупцията, което се е случвало в предишното, а бих споделил, че и сега се случва - не работи добре правосъдната система, Комисия за защита на конкуренцията, в прокуратурата има проблеми... до момента в който не решим тези проблеми, няма по какъв начин да продължим напред все едно че всичко е наред ", съобщи Денков.

От ДПС призоваха водачите на ръководещите политическите обединения да не тласкат страната към нови избори. " Ако са рационални хора, политици - съществени, няма да хвърлят страната в рецесия. Ще си създадат очевидна коалиция, с цел да няма нищо прикрито и мрачно. След като забележим какво ще вършат, ние ще преценим кое и по какъв начин ще поддържаме “, сподели съпредседателят на Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР