С наближаването на 27 октомври хъсът на българина да се

...
С наближаването на 27 октомври хъсът на българина да се
Коментари Харесай

“Тренд”: Повече от половината българи вече знаят за кого ще гласуват

С наближаването на 27 октомври хъсът на българина да се включи в изборната борба се ускорява. Повече от 50 % са хората, твърдо решили за кого ще гласоподават. сочи проучване на социологическа организация “Тренд ”, представена от БГНЕС.
Оптимизмът продължава да доминира измежду по-голямата част от българските жители (50 %), до момента в който песимистите остават с по-малък дял (39 %). Традиционно младите остават най-оптимистично настроени, до момента в който при по-възрастните преобладават песимистичните настройки.

В навечерието на локалните избори 42 % от българските жители заявяват, че сигурно ще гласоподават, до момента в който малко под една четвърт (24 %) декларират, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната акция очевидно дава резултат. В разбивката по партийни благосклонности все по-ясно проличава мощната готовност на електората на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Над половината (55 %) от тези, които сигурно ще гласоподават или по-скоро ще гласоподават, твърдо са решили коя партия или коалиция ще поддържат, до момента в който малко над една четвърт (26 %) към момента не са решили.

Ден преди избора за нов основен прокурор тествахме главните институции в бранша. С най-висока позитивна оценка за работата си се употребява Министерството на вътрешните работи, като Министерство на вътрешните работи е единствената институции, чиято позитивна оценка надвишава негативната. Съдът е институцията с най-голямо струпване на негативни оценки, а за работата на Висшия правосъден съвет максимален дял от запитаните нямат мнение.

Над три четвърти (76 %) от хората са чули/разбрали, че в края на този месец ще бъде определен нов основен прокурор, до момента в който 18 % не са.

На въпрос за качествата, които е значимо да има новият основен прокурор, мощно преобладават моралните: да не е подкупен, безкористен (20 %), да е почтен и правилен (19 %), да е самостоятелен и да не се поддава на въздействие (9 %), до момента в който управническите качества и опита отстъпват единствено с 9 %. Най-голям дял от запитаните не могат да преценяват, което приказва по-скоро за разграничаване от тематиката.

Проучването е осъществено в интервала 1-10 октомври 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление „ лице в лице “ измежду 1 000 души на възраст над 18 години. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР