С монетарните стимули правителствата не само съживиха свилата се с

...
С монетарните стимули правителствата не само съживиха свилата се с
Коментари Харесай

Проф. Петров: Светът е в колосален балон на активите, остава да чуем гърмежа от спукването

С паричните тласъци държавните управления освен съживиха свилата се с 25% - 30% международна стопанска система по време на пандемията, само че и обезцениха колосалните насъбрани задължения в другите страни. Кумулативната международна инфлация, която ще устройва и Съединени американски щати и Китай, ще се натрупа до 200% - 300% до 10 години. Финансова рецесия, подбудена от балоните при съвсем всички активи, може да провокира банкрути на страни като Турция. Това съобщи проф. Красимир Петров, лекар на икономическите науки от Ohio State University, в ефира на предаването " Бизнес старт " по Вloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

" Рисковете от балони на активи към този момент се осъществиха. Пазарът на акции в Съединени американски щати е от дълго време балонизиран, пазарът на облигации е на най-високо равнище, откогато е основан, жилищата в Съединени американски щати и цяла Европа също са балонизирани. Вече живеем в балони - в този момент остава да преживеем риска от гърмежа на балоните.

В тази обстановка страните ще напечатат още повече пари, с цел да предотвратят банкрутите на банките. " Това ще подклажда и зарежда още повече инфлацията. "

Може да банкрутират цели страни като Турция, която има над 400 милиарда $ външни задължения в непозната валута; Европа и Съединени американски щати също са поели с инфлационната политика на Турция, предизвести Петров и подсети за случилите се по сходен метод дългови рецесии в Гърция, Аржентина и Бразилия.

Българска национална банка регистрира нарастване на паричната маса с към 20 милиарда лв. за последните 20 месеца. " Това е маслото, което наливаме в инфлационния огън ", сподели Петров.

" Държавата има големи дефицити, които се покриват главно и единствено с заеми - външни и вътрешни. Нетният резултат е нарастване на кредитната маса. "

България води нападателна инфлационна кредитна политика в композиция с нападателна фискална политика, които няма изгледи да бъдат укротени, в случай че не се появят външни фактори - като повишение на лихвите от огромните централни банки или пръсване на жилищния балон в Китай, който да повлече международната стопанска система.

" Единственото обезпечено нещо в стопанската система е, че балоните гърмят. Най-лесното е да се диагностицира, че има балон, само че той може да се спука след година или три - това е най-трудната икономическа прогноза. "

Процесът на висока инфлация може да продължи сред осем и дванадесет години, като сходни цикли се следят в Мексико, Аржентина и Турция и стагфлацията през 70-те години на предишния век, разяснява Петров

" С инфлацията страните удариха два заека с един патрон - подтикват стопанската система и обезценяват задълженията - и ние ще плащаме за техните неточности с високите цени... Обикновено инфлацията стопира, когато народът излезе на улицата, стартира да стачкува и реши, че държавното управление би трябвало да бъде свалено. "

Такова развиване може да чака при инфлационни равнища от 20% - 25%, заради което държавните управления поддържат от време на време изкуствено равнището й на не повече от 15%.

В момента в България се следят и първите признаци на инфлацията с настояванията от КНСБ и други за съществено повишение на минималните работни заплати и обезщетения, разяснява Петров.

Отчитаната инфлация в Съединени американски щати и България от 6% - 7% е доста по-голяма, към 20% - 25%. " Политиците са горди, че инфлацията е ниска, само че методологията за отчитането й се трансформира под техния напън ", с цел да се регистрират по-ниски равнища, сподели Петров. Това се случва посредством заместването на артикули в потребителската кошница и изключването на стоките с най-волатилни цени - горива, храни, жилища.

Инфлационната оценка в Съединени американски щати се занижава с 6% - 7% единствено от изключването на жилищата.

" В България обстановката е сходна - действителната инфлация е към 20%, на храните е 20% - 25%, жилищната е към 20% - 25% ", като единствено растежът при първокласните артикули е по-малък, сподели Петров.

Освен въздържане на публичното неодобрение, изкуствено ниските стойности на инфлацията имат и чисто прагматична причина - страните не могат да си разрешат да компенсират популацията с цялостната стойност на инфлацията, добави той.

Държавите, банките, огромните бизнеси и тези, които съумеят да изплатят в точния момент заемите си, са печелившите в изискванията на висока инфлация. " Винаги се оказва, че цените стартират да изпреварват приходите и сега сме в тази фаза ", като най-вече ще пострадат дребната и междинна класа и бизнес, сподели Петров.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР