С молебен за здраве и рибен курбан ще бъде отбелязан

...
С молебен за здраве и рибен курбан ще бъде отбелязан
Коментари Харесай

С молебен за здраве и рибен курбан в Русе ще отбележат Никулден

С молебен за здраве и рибен курбан ще бъде маркиран Никулден в Русе. Събитието се провежда от Народно читалище „ Стефан Караджа 2018 “ и Регионалния клуб на Дружество „ Традиция “, като то ще се организира на 6 декември /сряда/ в двора на бившето учебно заведение „ П.К. Яворов “.

Според регионалния шеф Данаил Ковачев сходни начинания способстват за съхраняването на българските обичаи и тяхното осъществяване е метод младежите да се допрян до същинския роден обичай. И през тази година за курбана се планува да бъдат приготвени десетки литри рибени чорби. Те още веднъж ще бъдат два типа, като едната ще е единствено от чига, а другата от чисто шаранско месо. И двата типа риба ще бъдат уловени в река Дунав.

Според Мартин Календжиев, по чиято концепция се осъществя събитието, тайната на хубавата рибена супа е да не се прави от глави и перки, а от чисто месце. Той добави още, че рибата би трябвало да се вари на муден огън, с цел да се получи вкусна чорба, а измежду най-важните подправки е девесилът. На място на всички гости ще бъдат раздавани греяно вино и ракия, както и разнообразни мезета и туршии.

Отново гостите ще имат опция да прегледат и музей на бита навън. Инициативата се осъществя за трета поредна година, като задачата на уредниците е най-късно през идната година тя да се трансформира в национална.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР