С молебен в катедралния храм Света Богородица, отслужен от Негово

...
С молебен в катедралния храм Света Богородица, отслужен от Негово
Коментари Харесай

Пловдив се преклони пред героите на 3 март

С молебен в катедралния храм „ Света Богородица ”, отслужен от Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай, стартира честването на 146-тата годишнина от Освобождението от османско господство в Пловдив.

„ Мракът на робството не съумя да угаси пламъка на вярата, не можа да заглуши родната българска тирада. Вярата победи робството. Спасителната православна религия въодушеви и героите на Освобождението, които отдадоха живота си за нашето Отечество “, съобщи пловдивският митрополит Николай и пожела мир самостоятелност, независимост и благополучие на всички.



„ Всяка година на този ден ние се връщаме към своята славна история, с цел да е жива паметта и с цел да предаваме на поколенията светлината, блестяща през очите на Левски, извираща от думите на Ботев, изправена гордо в цялата висота на връх Шипка “, сподели и кметът на Пловдив Костадин Димитров.

Стотици изкачиха рид Бунарджика за тържественото честване пред паметника на Руските освободители. Слово произнесе почетният жител на Пловдив проф. Любозар Фратев.

" В историята ни има доста опълчване и ненавист, които са изцедили и през днешния ден изцеждат силите на нацията. Но има и величави образци за сближение към националните идеали. Днес страната ни е част от обединена Европа, само че към момента не съумява да се впише съответно в нея. Това, което е потребно, са воля и религия ", сподели пред събралото се голям брой Фратев.

В церемонията присъединяване взеха представители на локалната власт, жители, взвод, венценосци и боен духов оркестър, комитет " Родолюбие ".

Тържествената инспекция - заря във връзка Националния празник на Република България с присъединяване на военни формирования от гарнизон Пловдив ще стартира в 18.30 ч. на площад „ Централен “. Официалното слово ще бъде произнесено от военачалник - майор Явор Матеев - пълководец на " Съвместното командване на специфичните интервенции “ на Българската войска.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР