С многолюдно шествие Пловдив отбеляза 24-ти май.24 май е най-светлият

...
С многолюдно шествие Пловдив отбеляза 24-ти май.24 май е най-светлият
Коментари Харесай

С многолюдно шествие Пловдив отбеляза 24-ти май

С многолюдно шествие Пловдив означи 24-ти май.

„ 24 май е най-светлият празник на писмеността и корените ни. От децата, които през днешния ден вземат участие в празничното шествие на духовността, зависи да пазим и предаваме славното дело на Кирил и Методий. Създаването на българската словесност и писменост е непреходно дело с европейски измерения, едно от най-големите исторически събития в края на 9 век.



Такъв е Пловдив през вековете и през днешния ден – град на нематериалност, на познание и просвета. Гордеем се с Вас учители, просветители, хора на словото, на писмото, на музиката, на четката, на театъра, на културата ", сподели пред паметника на Светите братя пред Хуманитарната гимназия„ Св. св. Кирил и Методий “ кметът на Пловдив Костадин Димитров.

 „ Не може да се сложи ограничаване и някакви рамки на епохалното и велико дело на Светите равноапостоли Кирил и Методий – дело, което минава границата на вековете. От 1851 година се чества този празник и всякога той свети по-светло. Този празник подарява с по-голяма мощ и изгрява с велика вяра “, акцентира в поздравлението си Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, койтоотслужи литургия в храм „ Св. св. Кирил и Методий “.

Церемонията пред паметника на славянските равноапостоли продължи с полагането на венци и цветя и празнично шествие, предвождано от Мажоретен състав при СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, Духов оркестър „ Пловдив “ с диригент Николай Гешев и знаменна група от Хуманитарната гимназия.

Хиляди пловдивчани посрещаха и изпращаха с ръкопляскания шествието, което мина Главната улица на града на тепетата.

Пред някогашната постройка на БНБконцерт изнесе Сборна духова групировка към НУМТИ „ Добрин Петков “ и ОДКПловдив. На пл. „ Римски стадион “ шествието бе посрещнато от учениците от високомерен оркестър при СУ „ Св. Паисий Хилендарски “ с диригент Иван Даярски. На стълбите на „ Каменица “ се състоя церемониален празничен концерт с присъединяване на хоровете на град Пловдив, под диригентската палка на проф. Златина Делирадева. На същото място към шествието се причисли Първи детски гвардейски отряд в България при ДГ „ Мая “. Последният музикален привет бе на откритата сцена на пл. „ Стефан Стамболов “, където свири Представителен духов оркестър на Военновъздушни сили с диригент майор Михаил Младенов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР