С многолюдно шествие и изпълнение на химна Върви, народе възродени!“

...
С многолюдно шествие и изпълнение на химна Върви, народе възродени!“
Коментари Харесай

Плевен празнува 24 май - Ден на словото, просвещението и духовността!

С многолюдно шествие и осъществяване на химна „ Върви, народе възродени! “ от детски хорови обединения, Плевен отбелязва през днешния ден един от най-българските празници - 24 май, Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Тържественото честване стартира от площад „ Стефан Стамболов “, където пред Драматично-кукления спектакъл „ Иван Радоев “ се събраха стотици възпитаници, учители, просветни и културни дейци, представители на държавната и локална власт, институции, десетки жители.



Предвождано от свещеници с иконата на Светите братя, под звуците на осъществяванията на музикантите от ученическия гвардейски оркестър, шествието мина през централната пешеходна зона до паметника на Св. Св. Кирил и Методий, където се сля с това на студентите и преподавателите от Медицинския университет в града.



Тържествен водосвет отслужиха свещеници от плевенските православни храмове, слово за празника произнесе кметът доктор Валентин Христов:

„ 24 май е не просто дата, освен формален празник, а празненство на българската нематериалност! Тържество на родните писмена, които Светите братя Кирил и Методий сътвориха и ни завещаха като най-ценно завещание! Тържество на българската словесност, която сътвориха техните следовници, плеядата будители, поколенията писатели и поети! Тържество на смелата научна мисъл, на гения и вдъхновението на нашите създатели, на неуморния труд на българските преподаватели! Този ден ни изпълва с горделивост и самочувствие за приноса ни в европейската история с неоспоримата наличие на нашата богата просвета. Аз имам вяра, че всички ние - родители, учители, хората на науката, културата, изкуството, можем и би трябвало дружно да осигурим благоприятни условия децата ни да продължат да пишат родната история със своите достижения и самопризнания. Поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните почитатели! Нека да пребъдат българските писмена и българското слово “, сподели в празничното си послание доктор Валентин Христов.



В знак на благодарност пред делото на Светите братя Кирил и Методий и с респект към всички просветители и правилни следовници на святото им дело, пред барелефа бяха поднесени венци и цветя от името на Община Плевен и Общински съвет – Плевен, регионален шеф на Област Плевен, народните представители Пламен Тачев и Валери Лачовски, националният представител Свилен Трифонов, националният представител Марио Рангелов, политически сили, цивилен обединения, образователни заведения, културни институти и жители.



Празничният ден продължи с общо осъществяване на химна „ Върви, народе възродени! “, основан по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. Песента е изпълнена за първи път на 11 май 1901 година в Ловеч като празничен химн за прослава на делото на Кирил и Методий и на българската култура. Година по-късно, за Деня на българската култура и славянската книжовност, се подема и запява от всички учебни заведения в страната. Днес в един глас на централния площад в Плевен песента запяха учебни хорове, дружно с Общинския хор „ Гена Димитрова “.

След това пред постройката на Областна администрация - Плевен прозвуча песента " Хубава си, татковино " по текст на Петко Славейков.

Изпълненията минаха под музикалния съпоровод на Общински духов оркестър с диригент Пламен Марков като в края на програмата голям брой плевенчани се включиха в гилямо празнично хоро, което приключи с " Дунавско хоро " на Дико Илиев.



За деня на словото, просвещението и духовността в пространството пред Военния клуб на Плевен и тази година е обособена Алея на книгата.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР