С много вълнение и тази година мина зрелостният изпит по

...
С много вълнение и тази година мина зрелостният изпит по
Коментари Харесай

Пиша и говоря правилно! Ето кое затрудни зрелостниците на матурата!

С доста неспокойствие и тази година мина зрелостният изпит по БЕЛ. По традиция дванадесетокласниците се затрудниха най-вече при дилемите с правописни неточности . Още в първата задача те се колебаха сред думите небрежен и висшистка . Първата дума значи нехаен, безгрижен и по-точно може да се ревизира с причастието безстопанствен , в сравнение с с прилагателно мърльо. При втората дума не трябва да се изпуска буквата С – висше .

Във втората задача са сбъркали тези, които са не запомнили, че пред думи, които стартират с буквата С, предлогът се удвоява и се написа СЪС. Правилото важи даже когато следва цифра – със 7% . За вярното решение на третото упражнение би трябвало да си напомним, че наречията се пишат слято с предлозите – преди време . Както и че куче надзирател се написа настрана, вършим инспекция като членуваме – кучето надзирател . Тъй като се членува първата дума, думите си пишат настрана.

Миналата седмица ви попитахме дали има неточност в следните фрази:

Зрелосния изпит може да се окаже препъни камък за влизането ми в Университета. По сложен ми е изпита по Български език и литература, тъй като има доста правила и изключения. Все отново се надявам да искарам хубава отценка.

Редактираме прилагателното зрелостният , като го членуваме с цялостен определителен член. Съществителното име препъникамък е се написа слято. Съществителното име университет би трябвало да се напише с дребна писмен знак, защото не е име. Прилагателното по-труден е степенувано и би трябвало да се напише с малко тире, а съществителното име изпитът се членува с цялостен определителен член. Учебните предмети се пишат с дребни букви, по тази причина редактираме български език и литература . В последното изречение има две неточности – изкарам /представка Институт по зоология и основа кара/, редактираме и оценка .

Благодаря на всички, които вземат участие в играта на уеб страницата flashnews.bg и Академия „ Елит “. Всеки, който разяснява под публикацията, ще взе участие за премиите.

Тази седмица ви питаме има ли неточност в следните фрази:

Приказките на Андерсен, изпълнени с дълбоки усеща не престават да вълнуват и до през днешния ден. С творчеството си писателят донася огромна популярност на своята страна по тази причина в негова чест в столицата на Дания е повдигнат монумент, трансформирал се в знак на Копенхаген какъвто е и бронзовата фигура на Малката нимфа. Най-авторитетното интернационално отличие, което се присъжда на създател или илюстратор на детска литература е премията Ханс Кристиан Андерсен.

Очаквам Вашите мнения под изявленията ни във Facebook! Участвайте в играта на уеб страницата flashnews.bg и Академия „ Елит “. Редактирайте текста и коментирайте на страницата на уеб страницата flashnews.bg, по този начин ще имате късмет да спечелите някоя от нашите награди! Благодаря на всички, които наблюдават рубриката и се вълнуват от правописните правила.

Ако публикацията ви е била забавна, очаквайте продължението идната седмица. Тогава ще разгледаме още забавни проблеми и ще напомним правила за думи, които звучат всекидневно край нас.

Илияна Иванова – учител в частната школа Академия за отличници ЕЛИТ

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР