С митинг в Раднево на 28 ноември те започват кампания

...
С митинг в Раднево на 28 ноември те започват кампания
Коментари Харесай

Миньори и енергитици излизат на протест

С протест в Раднево на 28 ноември те стартират акция в отбрана на работните си места и бъдещето на комплекса „ Марица-изток “. В декларация до ръководителите на Народното събрание и на парламентарната комисия по енергетика, до премиера и енергийния министър, до изпълнителния шеф на Българския енергиен холдинг и до Пламен Димитров синдикалните организации на КНСБ в Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2” и в “Мини Марица-изток” упорстват за забележими ограничения и ясни задължения за опазване на комплекса , осигуряващ 45% от електрическата енергия в страната. Положението в двете държавни сдружения се утежнява поради непостижимите суми за въглеродните излъчвания, които заплаща централата, съобщи за Actualno.com Деян Дяков, ръководител само че синдикалната организация там.
Затова от синдикалните организации упорстват за ясна позиция от страна на страната, която да предприеме градивни ограничения за финансовата непоклатимост на двете държавни сдружения. Според ръководителя на синдиката в минното дружество Наско Митев бъдещето на “Марица-изток” визира директно хората и бизнеса от цялата област и поради това чака в митинга им да ги поддържат и хората от цялата област.
В декларацията си организациите на КНСБ упорстват за нова енергийна тактика с небосвод 2030-2050 година, до привършване на въглищата в Източномаришкото находище, както и страната да поеме дълготраен ангажимент за разработване на механизъм за компенсиране на загубите на ТЕЦ-2, с цел да се подсигурява енергийната самостоятелност на страната.
Със своя декларация до премиера, министрите на енергетиката и на околната среда и водите и до Димитър Манолов миньорската федерация, федерациите “Енергетика” и “Атомна енергетика” и други индустриални федерации от КТ “Подкрепа” пък са декларирали, че не одобряват европейските правила и системата за търговия с излъчвания, нито " бездействието на българските политици на национално и европейско равнище по проблемите на енергетиката.” Те също упорстват за незабавни ограничения и дейности на държавното управление за опазване на производството на електрическа енергия от български лигнитни въглища, с цел да се обезпечи енергийната самостоятелност на страната. В противоположен случай стартират огромна протестна акция, а първият им протест ще бъде на 29 ноември в София.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР