С минута мълчание и химна на България в 11.00 часа

...
С минута мълчание и химна на България в 11.00 часа
Коментари Харесай

Почетоха паметта на Христо Ботев в Скопие

С минута безмълвие и химна на България в 11.00 часа локално (12.00 ч. българско) време пред посолството на Република България в Република Северна Македония бе почетена паметта на Христо Ботев и починалите за свободата на България.

„ В този миг цяла България е оглушена от сирени. Сирени не за въздушна офанзива, а за памет и спомен. Всички пешеходци остават на място, всички коли изгасят моторите си, служащите стопират работа, служителите стават от бюрата си и замръзват. Това не е кино анимация, това е България. Това са българите, които в този миг отдават респект на Христо Ботев и на всички паднали за свободата на Отечеството. Уникална българска традиция, която пазим, тъй като за тази една минута сирени пред очите ни минават цяла плеяда персони от нашия мавзолей. Стоим безмълвно и си даваме сметка по какъв начин се съизмерваме с тях ”, уточни в словото си посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

Той цитира думите на Яворов, че Ботев е „ еманация на българския талант ”. Дипломатът добави, че за Ботев е писано толкоз доста, че става все по-трудно да се намерят верните думи, които да го опишат, и по тази причина го цитира, като изчете стихотворението на „ Хайдути ”, завършвайки с думите: Слава на героите, починали за това, което хубаво или неприятно сме през днешния ден ние и нашата днешна страна, и по тази причина е нашето поклонение пред тях.

На барелефа на поета, подложен на входа на посолството на Република България в Скопие, бяха поднесени цветя от името на посолството и Българския културно-информационен център. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР