С минимална разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия

...
С минимална разлика кандидатът на управляващите Стево Пендаровски печели първия
Коментари Харесай

Пендаровски печели първи тур на изборите в Северна Македония с под 1% преднина

С минимална разлика претендентът на ръководещите Стево Пендаровски печели първия тур на президентските избори в Северна Македония. Той има 4000 гласа повече от издигнатата от опозицията Гордана Силяновска - Давкова, което прави разлика под %. Заради ниската изборна интензивност от 39%, обаче, ще се организира втори тур на 5 май.

Изборите с най-ниска интензивност в най-новата македонска история. 775 000 северно македонци излязоха да гласоподават от 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели.

При 99% от преброените бюлетини, по информация на Държавната изборна комисия на Северна Македония резултатите са следните: Стево Пендаровски печели с 42,85% първия тур, втора е Гордана Силяновска - Давкова с 42, 24%. Трети е Блерим Река с 10% или 80 хиляди гласа.

Бюлетините бяха броени до късно нощес. И двете страни побързаха да разгласят победа. В последна сметка Пендаровски беше разгласен за победител.

Премиерът Зоран Заев прикани всички албанци, които изненадващо не гласоподаваха на първия тур, да го поддържат на втория тур. А опозицията му подсети, че е дал дума, в случай че Пендаровски не завоюва, да свика предварителни парламентарни избори.

Минути преди среднощ министър председателят Зоран Заев разгласи изборна победа с разлика от 5000 гласа сред Стево Пендаровски, повдигнат от ръководещата коалиция на социалдемократи и най-голямата албанска партия ДУИ, и Гордана Силяновска-Давкова, издигната от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

Заев се обърна и към албанските гласоподаватели, които гласоподаваха за самостоятелния албански претендент Блерим Река: да гласоподават на втория тур на 5 май за Пендаровски.

Изборна победа оповестиха и от Вътрешна македонска революционна организация и лагерът зад Гордана Силяновска-Давкова.

Давкова не отстъпва от желанието си да ревизира някои от клаузите в Преспанския контракт с Гърция.

За да са годни, изборите на 5 май би трябвало да реализират 40% изборна интензивност.

Според наблюдаващи разпределението на гласовете на първия тур ясно демонстрира сериозното разделяне в македонското общество по един главен въпрос - контракта с Гърция за името, който предходната година беше утвърден при минимална изборна интензивност.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР