С мандолинен оркестър и щанд „Произведено в българската розова долина“

...
С мандолинен оркестър и щанд „Произведено в българската розова долина“
Коментари Харесай

Мандолинен оркестър ще открие розобера в с. Буново

С мандолинен оркестър и щанд „ Произведено в българската розова котловина “ на 28 май публично ще бъде открит розоберът в най-западната част на Розовата котловина – с. Буново. Събитието е със свободен вход и цели да разпространява българското розопроизводство и локалните обичаи.

Организаторите от съдружие „ Българска розова котловина “ възнамеряват ритуално бране на ароматната Damascena, молитва за благословение на розобера и достоверни осъществявания от неповторимия мандолинен оркестър към НЧ „ Хр. Ботев “ в с. Мирково.

Талантливата художничка Ваня Кръстева ще показа през своя взор розобера, като ще рисува по време на събитието върху канава с маслени бои.

„ Малцина знаят, че българската розова котловина стартира единствено на 45 минути от София. Очакваме доста хора да дойдат на събитието и дружно да се насладим на неповторимото прекарване на розобера – подобен, какъвто е бил и преди 300 години, когато нашите предшественици са разкрили магията на извличането на розово масло “ – споделя Владимир Стоянов, ръководител на съдружие „ Българска розова котловина “.

Организаторите са подготвили и щанд с артикули от млади български производители, направени от същински рози и други типични за района цветя и билки. Сред тях са етерични масла и тинктури, розова и лавандулова вода, ръчни шоколади, чайове и други.

Специален благотворителен щанд ще има и на акцията „ SOS Българска роза “, която през 2021 година оказа помощ на над 165 дребни розопроизводители да се оправят с следствията от рецесията.

„ За нас е доста значимо да разпространяваме производителите, които влагат в продуктите си първични материали от българска маслодайна роза създадени в България, вместо вносната синтетика, която залива пазара с етикети „ българска роза “. Затова сме поканили млади, работливи български бизнесмени, които ще изненадат посетителите с високо качество и доста положително показване на самите артикули “, допълват уредниците.

Събитието стартира в 10 ч. на 28 май, като посетителите са ориентирани да паркират колите си на ж.п. гарата в с. Буново, откъдето табели ще ги насочват към розовото поле – на към 5 минути пешеходно разстояние от там.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР