С малко окуражаване от страна на майка ѝ тя става

...
С малко окуражаване от страна на майка ѝ тя става
Коментари Харесай

Тотално обвързване с филма. Работохоликът Изабел Юпер със Златна мечка в Берлин

С малко окуражаване от страна на майка ѝ тя става кино звезда в Париж още като младеж. Бързо се сработва с режисьори от висотата на Жан-Люк Годар и след десетилетия маниакална отдаденост на работата си, през днешния ден е считана за една от най-великите актриси на своето време.

Изабел Юпер е неведнъж награждавана на най-значимите кинофестивали в Европа и Съединени американски щати, а в четвъртък стана ясно, че е носителка и на „ Златна мечка “ за изцяло творчество от немския „ Берлинале “ 2022 . „ Безкомпромисен актьор, който не се колебае да поема опасности и да се опълчва на одобрените трендове “ - това гласи мотивацията на шефовете на фестивала.

Юпер има рекордните 16 номинации за премия „ Сезар “ , а ранглиста на Ню Йорк Таймс я подрежда на второ място измежду най-хубавите 25 артисти на 21 век. Така застава пред имена като Никол Кидман, Киану Рийвс, Даниъл Дей-Люис.

Само през този век е взела участие в над 50 продукции, които включват голямо многообразие от функции. Юпер е позната със свое особено непроницаемо изражение, с което съумява да изиграе даже най-комплексните си героини. И да накара фена и рецензия да ѝ повярват.

По нейни думи актьорската работа e метод да дълбае „ все по-дълбоко в проучването и изразяването на човешките несъгласия “. „ Но без да се стига до до прочувственост “, споделя тя пред France Today, и прибавя: „ Ако си прекомерно прочувствен или прочувствен, достигаш територия, от която би трябвало да стоиш надалеч. “
Дори не знам какво значи „ елементарно “, когато приказваме за актьорствоИзабел Юпер

Юпер не обича да скучае, постоянно се впуска в опасности и извлича наслаждение от това. „ Няма популярен филм, който да е елементарен. Дори не знам какво значи „ елементарно “, когато приказваме за актьорство. То е просто наслаждение. Наслаждавам се на всеки филм, това е всичко “, споделя още тя.

Юпер не обича да приказва за персоналния си живот, само че стане ли дума за работа, отдава цялото си внимание на диалога. Тя е привързан работохолик, обича даже да взема децата си със себе си, когато пътува за фотоси или за театралните постановки, които също не е изоставила около всичките си участия на екрана.

„ Всички филми те въвличат “, споделя тя пред Гардиън. „ Но посвещението може би не е тъкмо каквото хората си го показват. То е тотално обвързване с кино лентата, оттатък работата, оттатък усилието “.

Едни от знаковите ѝ функции са тази в „ Пианистката “ (2001) , за която получава една от премиите си „ Сезар “, както и в провокативния филм на Пол Верховен „ Тя “ , където играе комплицирания персонаж на жена, която преследва своя изнасилвач. За тази роля тя получава „ Златен глобус “ и номинация за „ Оскар “.

Работата ѝ с режисьори като Годар при започване на кариерата я оставя надълбоко признателна към ролята на режисьора в процеса на основаването на филми изобщо. И до през днешния ден тя избира функциите си най-много по отношение на неговото име.

„ Свързано е с взаимоотношението с режисьора. Не всички филми са сполучливи, не всички са определящи – само че за мен постоянно има нужда, има причина да съм направила кино лентата “, споделя тя за мотивацията, която ѝ дава връзката с режисьора.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР