С малки стъпки Гърция и Македония сближават позициите си в

...
С малки стъпки Гърция и Македония сближават позициите си в
Коментари Харесай

Македония и Гърция постигнаха принципно съгласие за името

С дребни стъпки Гърция и Македония сближават позициите си в опит да разрешат дългогодишния спор за името . Външните министри на двете страни изготвят документи, които могат да открият пътя за дефинитивно споразумяване на разногласието , осведоми " Ройтерс ".

 Столтенберг оптимист за решаването на разногласието сред Гърция и Македония
Столтенберг оптимист за решаването на разногласието сред Гърция и Македония

Решаващи договаряния и за участието на Скопие в НАТО

Гръцкият министър на външните работи Никос Коциас съобщи, че с македонския си сътрудник Никола Димитров са приключили договарянията по проблема . Той добави, че двамата министър председатели ще получат документите след разрешаването на някои юридически детайлности.

 С Илинден в името си, Македония няма да реши проблемите, счита историк
С Илинден в името си, Македония няма да реши проблемите, счита историк

А Илинденското въстание от 1903 година избухва и на територии, които през днешния ден са в Гърция, добавя той

" Документите, направени на министерско равнище, ще бъдат предоставени на двамата министър председатели, които ще ги обсъдят между тях и ще реализиран финално съглашение ", сподели Коциас след среща с външните министри в Брюксел.

Той не разкри детайлности какво съответно е контрактувано на диалозите с Димитров.

 Все още без решение за името на Македония
Все още без решение за името на Македония

Меркел разиска въпроса със Заев и Ципрас

Гърция и Македония бързат да реализират съглашение преди срещата на върха на Европейски Съюз в края на юни, която може да отговори вратата на Скопие за предприсъединителни договаряния.

След среща с македонския министър председател Зоран Заев в София по-рано този месец гръцкият министър-председател Алексис Ципрас съобщи, че двете страни са покрили огромна част от дистанцията . По думите му те могат да се срещнат през идващия месец, в случай че има задоволително прогрес.

 Ще стане ли Македония
Ще стане ли Македония " Илинденска Македония "?

Срещу новото предложение се надига опозиция...

В известие на българското външно министерство се споделя, че външните министри от Европейски Съюз разискаха напредъка на Македония по самодейност на България и Австрия.

По самодейност на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева взаимно с нейната сътрудник от Австрия Карин Кнайсел първите дипломати от Европейски Съюз организираха работна закуска с министъра на външните работи на Македония Никола Димитров. Той осведоми сътрудниците си за положението на договарянията за името с Гърция , като съобщи, че чака позитивно развиване.

 С Илинден в името на Македония, АБВ виждат посягане към българската история
С Илинден в името на Македония, АБВ виждат посягане към българската история

АБВ поддържат Македония в Европейски Съюз и НАТО, само че направени под външен напън взаимни отстъпки да не са за българска сметка

Димитров благодари на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз за построената позитивна атмосфера в района, за слагането високо в дневния ред на интеграцията на Западните Балкани и за това, че България е добър комшия.

" Благодаря на всички сътрудници за поддръжката за софийската Среща Европейски Съюз - Западни Балкани. Добрата вест е, че сътрудниците Димитров и Коциас са постигнали кардинално единодушие по името и чакат техните министър председатели и държавни управления да одобрят и разгласят това ", сподели Захариева.

 Македония не чака териториални искания от България
Македония не чака териториални искания от България

Според нея препоръчаното име е отлична база за решение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР