С литър прясно мляко трябва да можеш да си покриеш

...
С литър прясно мляко трябва да можеш да си покриеш
Коментари Харесай

Колко струва реално 1 кг качествено сирене?

С литър прясно мляко би трябвало да можеш да си покриеш разноските за три кг фураж, споделя животновъдът от Скалище Ремзи Юсеин, който е бил технолог преди време. Според него изкупната цена на млякото е обидно ниска, само че при него казусът не е чак толкоз огромен - взимат го за 1.07 лева Самият той има акредитирана плантация, с елементи, млякото му е с един сантиметър жълт каймак, увери се екип на БНР- Кърджали.

Ремзи е пенсионер, понижил е кравите от 30 на 15, и твърди, че ще издържи, само че доста младежи ще захвърлят всичко - и го вършат. А животните нямат виновност, гледат с тъжните си очи, приказва с болежка родопчанинът.

За един кг сирене са нужни 5 литра мляко и действителната му цена, с облагата дружно, е десетина лв..

" Реалната цена на млякото би трябвало да бъде 1.50-1.60 лв.. Това беше стандарт още по времето на комунизма, с цел да можеш да спечелиш. А с цел да оцелееш, най-малко да бъде двойно, 72 стотинки е ярмата, би трябвало да е 1.42 лв. ", пресмята той.

Резми Юсеин е потопен в задължения - над 10 000 лв.: " Имах едни пари, спестявания от Израел, направих стопанство, категоризирана плантация, нова сграда направих, обаче го занемарих. За какво да тъпчеш на едно място, като нямаш облага... "

" Искам един ден тези, огромните управници, да стоят до мен, единствено да седят и да ме гледат, и най-после те да вземат парите и те да се разполагат, да забележим: " Къде е Киро на кирия? "

Животновъдът се ядосва, че има да заплаща още налози: " Не мога да оставя животните..., въобще не съм подобен човек...Тези жални животни, с очичките те гледат, желаят да ядат. Те нямат виновност... Но в това време, телефоните звънят... "

С пет литра мляко става качествено сирене 1 кг, споделя още Ремзи, а в магазина коства 18-19 лв..

" Тези от горната страна нямат ли чатал да ги управляват малко, какво става тука? ", пита се той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР