С липсата на глобално образование и знания за света можем

...
С липсата на глобално образование и знания за света можем
Коментари Харесай

С липсата на глобално образование и знания за света обясняват епидемията от фалшиви новини и конспиративни теории

" С неналичието на световно обучение и познания за света можем да разбираем ширещото се лековерно четене на подправени вести и необяснимо доверие в нападателно популяризираните тайни теории . "

Това сподели ръководителят на Българската платформа за интернационално развиване (БПМР) проф. Петранка Филева по време на IX Национална конференция за световно обучение: Образование за световно поданство в изискванията на COVID-19. Общи хоризонти - разнообразни действителности, която се организира през вчерашния ден и през днешния ден в Центъра за подготовка на възпитаници за олимпиади на МОН в София.

Конференцията се провежда за девети следващ път от БПМР в съдействие с Министерството на образованието и науката, с финансовата поддръжка на Европейската мрежа за световно обучение (GENE), съфинансирана от Европейския съюз и събра над 70 шефове и преподаватели от цялата страна, представители на гражданските организации и специалисти от способените институции.

По време на формалната гала по откриването ръководителят на БПМР проф. Филева посочи, че можем да си разбираем и ширещото се съмнение към институциите, в това число и интернационалните, и даже към имунизирането, с към момента началните стъпки по въвеждане на гражданското обучение в българското учебно заведение .

" Ползите от световното обучение са в продължаващото търсене на решения на световните провокации. Трябва да преглеждаме световното обучение като познания за света, какво движи международните пазари и интернационалните връзки , макар че към този момент световните компетентности по ПИЗА се концентрират по-скоро върху междукултурните връзки и етническата приемливост, които несъмнено са значими компетентности и оказват помощ за международния мир по нереален метод, само че не дават задоволително познания и ориентири за света, в който живеем ", посочи още тя.

Проф. Филева настоя, че е нужно в образователните стратегии да има струпване на познания за свободните трансгранични пазари, за обвързаните световни вериги индустриални процеси, за корпорациите и тяхната роля в процесите на глобализация, за националните страни и интернационалните организации .

" Само по този начин младите българи ще бъдат по-добре готови за групово решение на значими национални проблеми, мощно повлияни от външни фактори ", уверена е проф. Филева.

В публично обръщение заместник-министърът на образованието и науката Евгения Пеева-Кирова посочи, че световното обучение е изключително значимо през днешния ден, когато светът и взаимната му обязаност основава както причина за развиването на пандемията, по този начин и условия за нейното превъзмогване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР