С лична карта или с личен (зелен) паспорт - за

...
С лична карта или с личен (зелен) паспорт - за
Коментари Харесай

С какви документи за самоличност може да се гласува на вота на 2 април

С персонална карта или с персонален (зелен) паспорт - за родените до 31 декември 1931 година, ще се гласоподава в секционните изборни комисии в страната на идните парламентарни избори на 2 април според Изборния кодекс (ИК).
Ако персоналният (зелен) паспорт или персоналната карта са с изминал период, развалени, унищожени, изгубени или откраднати, или в развой на издаване, гласоподавателят може да гласоподава, само че би трябвало да показа уверение за издаване на персонални документи. Удостоверението се издава от органите на Министерство на вътрешните работи, в това число и в изборния ден, при изискване че е подадено заявление от гласоподавателя за издаване на нова персонална карта. То обезпечава опция за практикуване правото на глас, годно единствено за изборния ден.
В страната не може да се гласоподава с интернационален или различен тип паспорт , както и със удостоверение за ръководство на моторно транспортно средство. Според ИК не се позволява гласоподаване с пълномощие. Гласуването се прави персонално от гласоподавателя в изборната секция.
Документи за идентичност, с които можем да гласуваме зад граница
Вчужбина българските жители могат да гласоподават с паспорт, персонална карта или военна карта. В случай че срокът за годност на документа за идентичност на гласоподавателя е изминал, той се позволява до гласоподаване, в случай че показа уверение, издадено от дипломатическото или консулското посланичество на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за идентичност.
Избирателите, гласуващи на плавателните съдове под българско знаме, в случай че са пасажери, би трябвало да показват паспорт или персонална карта. Членовете на екипажа гласоподават с моряшки паспорт. 
Гласуване със студентска брошура
Ученици, студенти и докторанти, включително курсанти и дипломанти, постоянно образование, могат да гласоподават в обитаемото място, където учат, в случай че то е друго от обитаемото място по непрекъснатия им адрес. За задачата те би трябвало да показват в секционната изборна комисия (СИК) документ за самоличност; заверена от образователното заведение със седалище в обитаемото място за съответната образователна година ученическа брошура или студентска брошура за съответния учебен срок или документ (уверение), удостоверяващ постоянното образование. Също по този начин, на място, те би трябвало да попълнят и декларация по пример (Приложение № 23-НС) от изборните бумаги, която се дава от СИК.
Удостоверение за недействителен, загубен, развален документ
Преди вота на 2 април издаването на персонални документи ще бъде ускорено, се показва в известие на Министерство на вътрешните работи. При неспособност да бъде издадена нова персонална карта до края на работния ден на 31 март т.г., по искане на жителите, ще бъде издавано нужното им уверение, с което да гласоподават. Удостоверение се издава и за загубен, откраднат и развален документ. 
За да бъде издадено уверение, жителите би трябвало персонално да подадат искане в Столичната дирекция на вътрешните работи, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Районното ръководство (РУ) или сектор към районно управление (на МВР) сред 28 март и 1 април от 8:30 ч. до 17:00 ч., или на 2 април от 8:30 ч. до 19:00 ч. Удостоверенията, осигуряващи опция за практикуване на правото на глас в изборите за Народно заседание, се издават единствено след приемане на заявление за издаване на персонална карта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР