С кворум от 115 души започна Пленумът на БСП, предаде

...
С кворум от 115 души започна Пленумът на БСП, предаде
Коментари Харесай

Пленумът на БСП започна, говори вътрешната опозиция

С кворум от 115 души стартира Пленумът на Българска социалистическа партия, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ". Пленумът е уголемен, на съвещанието участват кметове от партията и общински съветници.
Традиционно на влизане представителите на двете трендове в партията дадоха своите прогнози за това, което ще стане в киносалона. А до момента в който те разясниха, медиите означиха десетина недоволни от соцръководството социалисти - двама от Сандански и група от Варна. Варненци стопираха президента на Европейски Съюз Сергей Станишев и му се оплакаха: " Не ни пускат вътре. Дойдохме да спасяваме партията. Превръща се в дясна и консервативна ". Самият Станишев пък насочи остри рецензии към ИБ на Българска социалистическа партия. Според него значителният въпрос не са оставките, а връщането на доверието към Българска социалистическа партия, в която се направила " замяна на целия курс на характера на Българска социалистическа партия ", предава Dariknews.
Президентът на ПЕС счита, че Българска социалистическа партия се самоизолирала от европейското семейство. " Големият въпрос, който стои пред нас, е за какво трета поредна година при три разнообразни избора - национални, европейски и локални, при условия, когато всички виждаме, че ГЕРБ ерозират, все пак българите не припознават Българска социалистическа партия като по-добрата опция. Това е огромният въпрос, който би трябвало задълбочено да бъде разискван на пленума, а и в целия интервал до конгреса ", разяснява Станишев.
Той предсказа, че левицата не я чака добра вероятност за идващите парламентарни избори. " Българска социалистическа партия се трансформира в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. Българска социалистическа партия от демократична се трансформира в тоталитарна партия ", заключи Станишев. Той упрекна още Корнелия Нинова, че афишира Българска социалистическа партия за консервативна и традиционалистка партия. Тази замяна и вътрешните войни в партията се отразявали, съгласно него, върху гласоподавателите.
На сходно мнение са и останалите от вътрешната съпротива, от които само се разграничи Георги Гергов. Друг път пръв издигащ апела за оставки, в този момент водачът на БСП-Пловдив регистрира растежа на Българска социалистическа партия на отминалите избори - 30-40 000 гласа повече. Гергов предвижда естествен пленум и беше безапелационен, че в този момент не е време за оставки.
На същото мнение са и социалистите Янаки Стоилов и Георги Гьоков - и съгласно тях не е време да се приказва за оставки. Лидерът на варненската организация Борислав Гуцанов продължава да държи на оставката на управлението.
" Надявам се, че анализът ще бъде здравомислещ и рационален, а не захаросан, какъвто беше на предходните парламентарни и европейски избори ", разяснява Гуцанов, който се оплака, че е бил брутално погазен уставът по отношение на варненската организация. Според него Българска социалистическа партия имала огромен късмет за положително показване на парламентарния избор, само че това минавало през промените на върха.
Проектът на дневен ред планува четири точки. По първа точка заместник-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на Националния избирателен щаб на партията Кирил Добрев ще показа политически разбор и оценка на резултатите от локалните избори. На вниманието на Пленума проф. Румен Гечев ще показа различните политики на Българска социалистическа партия в бюджет 2020 година В плана на различен бюджет на Българска социалистическа партия за 2020 година главният фокус е върху дълбоки промени в три бранша: обществени финанси; обществен бранш и опазване на здравето.
Членовете на Националния съвет ще вземат решение за осъществяване на цялостен цикъл доклади и избори в Българска социалистическа партия. Това се постанова, защото изтича мандатът на 49-тия конгрес на Българска социалистическа партия. Неговото първо съвещание се организира на 7 и 8 май 2016 година, а по правилник най-висшият конгрес на партията се избира за период от четири години. Това се отнася и за мандата на Национален съвет и ръководител на партията. След измененията в Устава обаче конгресът няма да е органът, който избира ръководителя, а той ще се избира директно от членовете на Българска социалистическа партия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР