С кратка церемония в Благоевград бе отбелязана 140-годишнината от първото

...
С кратка церемония в Благоевград бе отбелязана 140-годишнината от първото
Коментари Харесай

140 години от първото освобождение на Горна Джумая отбелязаха в Благоевград


С къса гала в Благоевград бе маркирана 140-годишнината от първото избавление на Горна Джумая, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.

Церемонията, включваща рецитал и поднасяне на цветя, се състоя през днешния ден в двора на храм „ Въведение Богородично ”, където е паметната плоча на майор Иван Павлович Орлински, освободил града и заровен тук година по-късно.

Цветя пред паметната му плоча бяха поднесени от името на Областна администрация, община Благоевград и Общински съвет, от името на съветската общественост, институции, жители.

Рецитал на паметния ден на освобождението на Горна Джумая припомниха възпитаниците на Центъра за личностно и креативно развиване на децата в Благоевград.

В началото на януари 1878 година, една дребна част от отряда на военачалник Гурко, състояща се от една тайфа пехота, конница и една батарея-артилерия, под командването на майор Иван Павлович Орлински се насочва по долината на река Струма. По- късно, след Одринското помирение, град Джумая влиза в зоната, която би трябвало да бъде окупирана от съветски войски. На 10 февруари 1878г. съветското командване издава заповед градът да бъде високомерен от съветските войски, които се намират в непосредствена непосредственост.

На идващия ден стартират боевете в Рилското корито. Историческите сведения описват по какъв начин на 12 февруари 1878 година съветските войски влизат в град Горна Джумая, тържествено посрещнати от признателното българско население. Първи в града влиза един взвод конница, с цел да разузнае действителното състояние, след него идва и авангардът, предвождан от майор Иван Павлович Орлински.

Военната акция по преодоляването на град Горна Джумая приключва сполучливо. Но свободата не трае дълго. Само няколко месеца по-късно границата е открита на 3 км северно от града по продължение на река Рилска и той остава още веднъж в границите на османската империя.

Свободата за Горна Джумая идва 34 година по–късно. На 5 октомври 1912 година българската войска стартира освобождението на Пиринска Македония й присъединението й към Майка България. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР