С красива церемония, продължила 10 минути, японският император Акихито отстъпи

...
С красива церемония, продължила 10 минути, японският император Акихито отстъпи
Коментари Харесай

Японският император Акихито върна свещения меч

С красива гала, траяла 10 минути, японският император Акихито отстъпи трона на Хризантемата на най-големия си наследник и престолонаследник Нарухито. Това е първата абдикация на император от над 200 години.

На церемонията в най-величествената зала на императорския замък участваха 300 души. След речта на японския министър председател Шиндзо Абе Акихито приказва за финален път като император.

Прекарах 30 от живота си, изпълнявайки дълга си с надълбоко почитание и обич към хората. Това беше огромна благословия. Благодаря на народа на Япония, който ме одобри като техен знак и ме поддържаше, разгласи 85-годишният монарх.

С отстъпването на престола се сменя и императорската епоха - Рейва (Красива хармония) сменя Хейсей (Постигане на мира).

Хейсей приключи със символичното завръщане на две от „ трите свещени съкровища “ - меч и украшение, дружно с държавните и тайните печати. Третият детайл - огледало, се съхранява в светилището на Исе в Централна Япония.

На 1 май на императорския трон ще се възкачи Нарухито, който ще стане 126-ият суверен на Япония.

В първата част на церемонията на новия монарх ще бъдат връчени императорските регалии и печати. Нарухито ще произнесе първата си тирада като император и ще приветства народа от балкона на двореца.

Официалната интронизация ще бъде отпразнувана с охолно празненство с 2500 посетители и церемониал в Токио на 22 октомври.

59-годишният император Нарухито е приключил Оксфорд. През 1993 година се дами за дипломатката Масако Овада, приключила Харвард. Единственото дете на двойката е 18-годишната принцеса Аико, която обаче няма да може да наследи татко си на трона - закон от 1947 година не разрешава на дамите да станат царуващи императрици.

Американският президент първи ще се срещне с новия император Нарухито при визитата си в Токио в края на май.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР