С конкретни законови мерки отстраняването от длъжност на главния прокурор

...
С конкретни законови мерки отстраняването от длъжност на главния прокурор
Коментари Харесай

Адв. Екимджиев: Гешев може бързо да бъде отстранен

" С съответни законови ограничения отстраняването от служба на основния прокурор би могло да стане за няколко седмици “, съобщи БНР правозащитникът адв. Михаил Екимджиев пред БНР.

" При наличности на данни за закононарушения, с една смяна в Наказателно-процесуален кодекс такова следствие може да се извърши от проверяващи служители на реда и това е въпрос на смяна, която може да бъде призната за два дни. И оттук насетне Висшият правосъден съвет (ВСС) да е задължен да в профил основния прокурор, до момента в който трае следствието против него, с цел да не може той да въздейства върху него. Това е първата стъпка – премахване, а редом с това ще върви към този момент и линията за освобождение по самодейност на министъра на правораздаването “, разясни Екимджиев.

Правозащитникът разяснява и опцията страната да внася регресни искове по отношение на хора, които са станали мотив неоправдателни решения пред Европейския съд по правата на индивида. Според него тази опция съществува и в този момент, само че просто не употребява.

" Това просто не се прави, тъй като всичките ни обществени институции са набъкани с наши калинки, шуренайки, партийни деятели и така нататък Затова няма политическа воля да се задейства този механизъм. Закон има, просто не се ползва. По-сложен е въпросът с отговорността на магистратите. Всички ние имаме потребност от правдивост, когато съдии, прокурори, следователи вършат безобразия, само че има един принцип, че страхливи съдии, които работят под опасността да им се стовари някаква тежка глоба, при неточност или обтекаемо пояснение на правната норма, не могат свободно да правораздават “, споделя той

Михаил Екимджиев е юрист на Явор Златанов по делото, който той заведе против България пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Златанов е воин от криминално-прокурорската сага " Осемте джуджета ", а през предходната година описа по какъв начин е бил сакат поради дейностите на Специализираната прокуратура против него.

Златанов е подал тъжба до Европейския съд по правата на индивида за позволени от българските управляващи нарушавания на Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида. Според юрист Екимджиев този проблем, както и делото против Елена Йончева са " съвсем идентични на кардинална основа “.

Екимджиев прикани тези два проблема да бъдат сложени на вниманието на Висшия правосъден съвет, " от който се чака спонтанна реинкарнация и осъзнаване на греховете му до сегашния миг “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР