С кончината на кралицата се обсъждаше много дали монархията и

...
С кончината на кралицата се обсъждаше много дали монархията и
Коментари Харесай

Ричард Ран: Кралицата не трябва да бъде махана от банкнотите

С кончината на кралицата се обсъждаше доста дали монархията и всички разнообразни хартиени валути с портрет на кралицата би трябвало да бъдат сменени. Аз имам един-единствен отговор: Никога!

По едно или друго време кралицата е имала свое изображение върху валутата на 33 или повече юрисдикции, които са я емитирали. Дори и през днешния ден кралицата се появява върху банкноти, издадени освен от Английската централна банка, само че и от доста други страни и политически юрисдикции, като Канада и Каймановите острови.

Преди няколко десетилетия имах достойнството да бъда първият американец, назначен в Управителния съвет на Паричния орган на Каймановите острови (CIMA). Той контролираше банките, застрахователните компании, капиталовите фондове и попечителските сдружения, а също по този начин контролираше издаването на валута. Тъй като Каймановите острови бяха значима международна финансова пълномощия, дейностите на CIMA можеха да имат международно влияние. Банкнотите на Каймановите острови са с портрета на кралица Елизабет II на всички купюри. Бяха създадени нови технологии, които доста затрудняват подправянето на хартиени пари, и CIMA реши да актуализира валутата с новите защитни ограничения.

Възникна въпросът на какъв брой години да се появи кралицата върху всички нови банкноти. Нейният портрет не е променян от десетилетия и по тази причина тя наподобява като тридесетгодишна, макар че по това време е на към 80 години - само че мнението беше, че би трябвало да наподобява на по-малко от 80, само че на повече от 40 години. Въпросът провокира сериозна угриженост у някои от моите сътрудници от Каймановите острови и английските членове на борда. Като неуважителен американец предложих в бъдеще да слагат на валутата единствено мъртви хора, както вършим в Съединени американски щати.

По света се движат милиарди банкноти от доста страни. Опитът да се изтеглят и заменят всички тези банкноти с нова банкнота с портрета на крал Чарлз III е неизпълним.

Някои страни, като Канада, към този момент издават полимерни банкноти, а не хартиени, тъй че те ще устоят доста по-дълго. (Забележка: хартиените банкноти на Съединени американски щати са направени от памук, а не от хартия.) Подмяната на кралицата върху банкнотите би била скъпа и не би имала никаква изгода. Така се заобикалят и разногласията какъв брой остарял би трябвало да наподобява Чарлз върху валутата - изключително откакто старите бели мъже са в недружелюбност - макар че Чарлз евентуално е прекрасен мъж.

Кралицата е толкоз известна, обичана и неконфликтна, колкото може да бъде всеки различен, само че постоянно съществува заплаха при жив човек върху валутата той да се окаже в скандал (представете си, в случай че принц Андрю беше най-големият син) или да каже нещо, което да обиди милиони. С течение на времето британците биха могли да прибавят и други известни англичани с безупречна известност, като сър Исак Нютон, към сбирката от портрети за своята валута.

След кончината на кралицата забележителен брой хора считат, че е добър миг да се отърват от монархията. Монархиите в Лихтенщайн и Монако работят добре, само че те са изключения. Редица страни - Швеция, Испания, Япония и други - с демократични парламентарни системи на ръководство, към момента имат крал, кралица или император като фигурант, който няма никаква власт.

Британците са неповторими - с доста странна форма на ръководство. Тяхното всекидневно право, тяхната форма на ръководство, еволюира през последните 1000 години посредством опити и неточности. Страната публично е кралство (с кралици, изпълняващи функционалностите на държавен глава през по-голямата част от последните два века), само че действа като парламентарна република. На хартия кралят или кралицата имат забележителна власт, само че в реалност съвсем никаква. Страната има неписана конституция, която работи за обезпечаване на баланс на властта - значително въз основа на традицията. Съществува забележителна степен на самостоятелност на правосъдната власт, а решенията ѝ се постановат с помощта на общото единодушие, че това е методът, по който би трябвало да се работи. За боен прелом просто не може да става и дума.

Въпреки напускането на Европейския съюз Англия продължава да има външно въздействие в света. Международната финансова система значително е рожба на английското всекидневно комерсиално право. Британците са завещали актуалната идея за върховенството на закона и смисъла на правата на благосъстоятелност на множеството места, където са управлявали по едно или друго време. Мислителите от Шотландското просвещение в доста връзки основават актуалния свят - в политическата доктрина, стопанската система, науката и индустрията. Предците на повече от една трета от международното население в даден миг са били ръководени от британците - за положително или за зло. Английският език е международният език, който се приказва непосредствено като първи или втори език от милиард и половина души (много повече от китайския или хиндуисткия - които не са интернационалните езици).

Британската монархия не принадлежи единствено на британците - тя е крайъгълен камък за актуалния свят. Безкрайните драми, които разиграват английските кралски особи, са като световна сапунена опера, към която е пристрастена огромна част от планетата. Британците са ненадминати в помпозността и събитията, към които милиарди са прочувствено привързани и гледат като грандиозно развлечение. Никоя друга страна не може да притегли вниманието на британците, тъй като те дефинират международния стандарт за ръководство и държание.

Британската монархия е освен най-доходоносната туристическа атракция в света, само че и по един перверзен метод е ключът към неповторимата английска еднаквост. Фактът, че в продължение на хиляда години Англия не е била сполучливо завладявана и е имала съвсем непрекъсната монархия, с постепенно разрастваща се икономическа и политическа система, която непрекъснато е укрепвала свободата и просперитета, дава вяра на всички на планетата, че бъдещето може да бъде по-добро. Британската монархия - макар всичките си дефекти - в този момент е световно публично богатство, което би трябвало да бъде непокътнато за цялото човечество. /БГНЕС

------------

Ричард Ран е ръководител на Института за световен стопански напредък и на MCon LLC. Неговият разбор е оповестен във „ Вашингтон Таймс “.
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР