С колко се очаква да се повиши цената на меда

...
С колко се очаква да се повиши цената на меда
Коментари Харесай

Какви са причините за поскъпването на меда

С какъв брой се чака да се увеличи цената на меда и какви са аргументите за нарастването? Екип на bTV наблюдава процеса в една сертифицирана пчеларска плантация. Десислава Генева в този момент ни среща с определените за най-хубави фермери в Европа - Димитър и Ралица Станчеви.



Тези служащи обикалят пчелините целогодишн, а пчеларската плантация, в която работят, има 2200 кошера. Тръгваме към идващия пчелин, само че пътят в гората е препречен от паднало дърво и до него се постанова да вървим с километри. Имат пчелини, ситуирани на 30 места на друга надморска височина, с друга растителност и от всеки вадят друг мед – манов, плодов, от детелини, билки, минзухари. Последната година е била добра, само че предишните две са били доста неприятни, по тази причина изяснява какъв брой нереална е себестойността на кг мед.

Цената на мановия мед в магазина с Данък добавена стойност е 20 лева По мои сметки някъде към 18,90-19 лева без Данък добавена стойност ни излиза себестойността на добива, който сме имали, само че в случай че дръпна и предходните две години разноските, които сме създали, а пък нищо не сме получили, какво вършим, съобщи Димитър Станчев.

Получават дотации за био произвеждане на мед и се пробват да задържат цените от предходната година, само че инфлацията се повишава.

Ако не престават по този начин да се подвигат цените на всичко, което е обвързвано с производството, ще се наложи и ние да покачим най-малко още малко цената на меда, може би най-малко 10-15 %, съобщи Ралица Станчева.

Опитват се да затворят цикъла на произвеждане, въпреки че мед да се добива единствено през летните месеци. През зимата чиновниците създават рамки за пчелните кошери с восъчна основа, дърво и железна жица, която с ток разтапя и залепя восъка.

Първите кошери са закупени през 2008 година, 97 лв. е коствал един оборудван кошер, а в този момент е към 280 лева

Дървеният материал скочи двукратно, беше към 300-350 лв. на кубик, в този момент сега е към 550 и 600 лв., изясни Димитър Станчев, който работи в пчеларската плантация.

Горивата и токът също са скочили. Осигуровките за заплатите на служащите, които се пробва да задържи целогодишно, се усилват. Затова прогнозното нарастване от 15% ще се случи за новия мед, който ще добият тази пролет.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР