С колите на ток е много трудно. Те трябва да

...
С колите на ток е много трудно. Те трябва да
Коментари Харесай

Hyundai Ioniq 5 - доказателството, че колите на ток могат да са революционни и класически едновременно

С колите на ток е доста мъчно. Те би трябвало да са по едно и също време красиви, радикални, да изминават доста километри с малко заряд, да не тежат колкото нуклеарен реактор и да са въпреки всичко по-евтини от подобен. Уравнението е доста комплицирано за дизайнери, инженери и счетоводители, като сполучливи образци не липсват, само че и не са постоянно срещано събитие. За нас Hyundai Ioniq 5 е тъкмо подобен сполучлив образец и по-долу ще разкажем за какво мислим по този начин.

Повечето електрически автомобили се стараят прекалено много да ни се харесат. Като оня скучен човек, с който се срещаме и той незабавно стартира да ни споделя вицове до обратен тласък. Първите два може би ще са ни смешни, само че по-късно бихме предпочели тишината.

Същото е при колите. Компаниите доста държат електрическите автомобили да се разграничават от всичко, което сме виждали досега и да ни натякват безгласно, че точно те са бъдещето. Това е и повода множеството от тях да имат коренен дизайн, странни интериори и новаторски решения.
 Снимка 593377

Всичко това е доста забавно и няма да крием, че изпитваме неспокойствие когато гледаме подобен автомобил, седим в него или го караме. Усещаме го като напълно нов прочит на добре известна за нас книга. Но е и малко дразнещо, тъй като не стопираме да се питаме " за какво ".

Защо е нужно автомобилът да няма странични огледала, а камери и екрани? Не основава ли това повече проблеми, в сравнение с взема решение? Защо е нужно да усилваме звука на радиото с пръстов жест във въздуха? Толкова ли ще се уморим, в случай че просто натиснем бутона на кормилото? Примерите са извънредно доста и общото сред тях е, че по този метод автомобилните компании основават звук към продукта си и оправдават в множеството случаи високата му цена. Правят го да наподобява извънреден, специфичен и друг. Но би трябвало ли това да се случва непременно?
 Снимка 593378

НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА

Hyundai Ioniq 5 потвърждава, че не е нужно всичко да е непременно. Корейският електрически автомобил наподобява атрактивно и доста съвременно, само че най-малко в нашите очи не се пробва да ни се харесва прекалено много. Въпреки матовата багра, скритите дръжки на вратите, П-образните дневни светлини начело и минималистичния интериор, в своята същина Ioniq 5 е един типичен хечбек. Изключително почитаме това, тъй като днешната автомобилна действителност е цялостна с коли, които съчетават в себе си пет разнообразни концепции за планиране на купе, което ненапълно лишава колите от темперамент.
 Снимка 593379

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация : IONIQ 5 77.4 kWh Работен размер : - Мощност : 229 к.с. Въртящ миг: 605 Нм Ускорение : 7.3 сек. до 100 км/ч Максимална скорост : 185 км/ч Максимален пробег (WLTP): 507 км Капацитет на батерията : 77.4 кВч Базова цена : 95 990 лева.
Приемаме го като по-висок хечбек, който може да поддържа ловко градското ни всекидневие. И до там с " класическото ". Huyndai Ioniq 5 се предлага във версии с един и два електромотора и три разнообразни мощности - 170, 229 и 325 к.с.

Последната и най-мощна версия разполага с два електромотора - по един на всяка ос, с което на процедура Ioniq 5 се трансформира в 4х4 автомобил. Казваме " на процедура ", тъй като механична връзка сред двата моста липсва, само че това не е някаква оригиналност в наши дни, а по-скоро нещо, с което би трябвало да привикваме. Или най-малко запалените по офроуда би трябвало да привикват.

И макар че на хартия Ioniq 5 се води кросоувър, тук за офроуд и дума не може да става. Говорим по-скоро за сцепление. Като при всеки различен електрически автомобил с много " коне " под капака, Hyundai Ioniq 5 изпитва компликации при внезапно потегляне от място.

И с цел да не буксува прекомерно доста в студените есенни сутрини, той разчита на електронни системи, а в тази ситуация и на втори задвижващ мост, който му оказва помощ да се изстреля напред, вместо да остане на място.
 Снимка 593373

Ние карахме точно най-мощната версия с два мотора, която напълно разумно е най-скъпата и най-тежката. При нея цената доближава малко неприличните 110 хиляди лева, само че пък разполагате с 325 к.с. Интересното е, че батерията е с еднакъв потенциал с тази в по-евтината междинна версия на Ioniq 5, която има единствено един електромотор и точно поради това може да измине повече километри.

С нашето каране в действителни условия, доста спускания и изкачвания в извънградски режим, колата съумя да измине 220 км с 50% от батерията. Което е превъзходен резултат. Разбира се, би трябвало да отбележим, че не сме карали изключително динамично и в две трети от времето бяхме на режим Eco, който доста " скопява " мотора.
 Снимка 593380

Ако приемем, че " умерено " не е дума, която участва в шофьорския ни речник, можем да чакаме към 350 км с едно зареждане. Този жанр на шофиране се отразява отрицателно на оптималния пробег, само че пък въздейства добре на настроението, тъй като Ioniq 5 е кола, която разрешава развлечение.

Версията със 325 к.с. форсира до 100 км/ч за чудесните 5.1 секунди и развива оптималната скорост от 185 км/ч. А това в превод значи, че можем да чакаме и известна доза адреналин.
 Снимка 593374

В ИМЕТО НА СВЕТЛИНАТА

Интериорът на Ioniq 5 може да се дефинира с една дума и тя е " светлина ". Вътре е извънредно ярко, което би трябвало да признаем, че доста му отива. Символиката е ясна - шир, непорочност и религия в бъдещето, без да влагаме прекомерно бездънен смисъл в последното. Тестовият автомобил беше оборудван с интериор от светла кожа, ярък плат, светли пластмаси, даже интерфейсът на екраните е бял.

За похлупак на всичко това Ioniq 5 може да бъде поръчан и с голям стъклен панорамен покрив, който разрешава на всички налични слънчеви лъчи да ни осветят в допълнение. Резултатът е, че вътре е първокласно и прелестно.
 Снимка 593383

Таблото е минималистично, само че добре подредено. Пред вас в общ панел има ситуирани два огромни екрана, които не са насочени към водача, а към всички в купето. Под десния панел има тънка " лента " с физически и сензорни бутони за най-важните функционалности, което оценяваме по достолепие.

Не разбираме решението на някои производители да обезпечават достъп до всички функционалности на автомобила през огромния екран, тъй като го считаме за непрактично.
 Снимка 593375

Може да : кара пешеходците да се обръщат Не може да : бъде дискретен Липсва му : лого на волана
Любопитна детайлност е, че Ioniq 5 e първият автомобил, който караме, който няма лого на кормилото. Не знаем тази информация с какво ни оказва помощ, само че го намираме за любопитно. От друга страна е забавно съществуването на бутони на пасажерската облегалка от страната на водача.

Чрез тях водачът може да контролира позицията на задната седалка и на пасажерската такава, което ни се стори извънредно комфортно, въпреки че не се сещаме за сюжет, в който бихме употребили сходна функционалност. Може би в случай че возим непослушно хлапе, което рита облегалката начело и с натискането на бутон имаме опция да го отдалечим от нея.

При всяко състояние това е екстра, която не се вижда всеки ден и носи червени точки за Ioniq 5, тъй като добави чувството ни, че караме по-различен автомобил. А и опцията за контролиране на задните седалки значи гъвкаво багажно пространство, което е сериозен позитив.
 Снимка 593382

Малко чудноват ни се стори скоростният лост или по-точно неговата позиция. Той се намира на нетипично място, отдясно под лостчето за чистачките. Факт е, че не пречи, само че се намира на място с лимитирана видимост, което не е доста комфортно.

Като стана въпрос за видимост, в случай че сте по-високи е съвсем невероятно да си настроим седалката и кормилото по този начин, че горната му част да не скрива скоростта и оставащия ви пробег. Другият вид е ние да не сме се постарали задоволително, което също е допустимо.От друга страна, обаче, за високи хора има премного място и за глава и за крайници, а това е по-важно.
 Снимка 593372

Впечатляваща е способността на Ioniq 5 да следи пътната лента за придвижване. Изпробвахме го по не напълно безвреден метод на сектор с нищожна маркировка и колата се справяше учудващо добре, без никаква потребност от наша интервенция. Все отново сме длъжни да кажем, че това не е целесъобразно да се прави и изисква спомагателна доза зоркост от страна на водача. Така или другояче, колата бързо разбра, че се опитваме да си вършим произволи и ни подсети настоятелно да върнем ръцете си на кормилото.

Hyundai Ioniq 5 е автомобил, за който може да се приказва доста. От дизайна до цялостната му философия, това е кола, която несъмнено е забавна. Това се потвърждава и от пешеходците, които непрекъснато обръщат глави след нея. За нас това е сполучливо решение на уравнението, а резултатът е един отлично композиран, първокласен и прелестен за шофиране автомобил. Теглото от два тона и цената също си ги бива, само че това е действителността при електрическите автомобили, а и към момента не можем да ги съпоставяме с тези на нуклеарен реактор, тъй че всичко е наред.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР