С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява

...
С Китай преговаряме за АЕЦ „Белене“ и всяка страна проявява
Коментари Харесай

Борисов: Преговаряме с Китай за АЕЦ Белене, всяка страна проявява твърдост

С Китай преговаряме за АЕЦ „ Белене “ и всяка страна демонстрира неотстъпчивост, темперамент и причини, с цел да се случи по най-хубавия за нея метод. Това сподели пред публицисти в Дубровник министър-председателят Бойко Борисов.
„ В момента за към 800 млн. $ е износът на България към Китай при 1,5 милиарда от Китай към България. Няма да се учудя, в случай че докрая на годината Китайската национална банка ще открие и собствен център в София за финансирането на всичките ни планове “, разяснява Борисов, представен от " Фокус ".
Попитан дали Китай е податлив ли да отстъпи от условието си за държавни гаранции при градежа на АЕЦ „ Белене “ или България да отстъпи от поръчката си, че няма да даде държавна гаранция, министър председателят съобщи: „ Неотстъпчиви сме по тази тематика, тъй като и до ден сегашен теглим и от това, което преди са подписали други държавни управления. За „ Мариците “ имам поради. Предлагаме по-модерните, признати в Европа способи на работа – това е публично-частното партньорство, смесените компании, капиталовите планове. Тази намира се организира на фона на срещата ЕС-Китай от преди няколко дни в Брюксел “.
Той посочи, че с Китай договарят за АЕЦ „ Белене “ и всяка страна демонстрира неотстъпчивост, темперамент и причини, с цел да се случи по най-хубавия за нея метод. „ Те имат подобен вид мислене, че когато има държавна гаранция, това си е несъмнено и на следващия ден са подготвени да почнат да строят, в случай че сложим държавна гаранция. Аз елементарно мога да си припиша подобен триумф, само че след 10 години някой идващ може да му белят косите, като на мене в този момент да държим допустима за хората цена за тока и страната да дотира скъпия ток, създаден от тези мощности “, добави той. Според него това е извънредно преференциален за Китай план, политически, геостратегически. „ За първи път Китай в Европейски Съюз да строи централа. Ако ме питате мен, това би се оповестило при едно посещаване на президента Си Дзинпин. Да не забравяме, че там голямата власт е на китайската комунистическа партия и персонално на нейния началник. Почти съм уверен, че ще бъде в България тази година, тъй че дано да оставим и на президентската среща ние да сме подкрепили в тази посока “, сподели още Бойко Борисов.
От думите му стана ясно, че нито България, нито Китай за момента са склонни да правят отстъпка от настояванията си за АЕЦ „ Белене “.

Бойко Борисов се срещна с ръководителя на Държавния съвет на Китайската национална република Ли Къцян. Разговорът сред двамата държавни ръководители се състоя в границите на Осмата среща на ръководителите на страните от Централна и Източна Европа и Китай в Дубровник.
В рамките на срещата беше разисквано съдействието в региона на пътната инфраструктура, енергетиката, технологиите, селското стопанство, съобщи държавната пресслужба. Дискутирани бяха и опциите за в допълнение активизиране на бизнес контактите сред двете страни. Бойко Борисов изрази вяра, че още тази година е допустимо да има посещаване на китайския президент Си Дзинпин у нас и ще бъдат реализирани още съответни договорености с Китай, изключително в областта на земеделието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР