С камерен концерт Музикален диалог“ започнаха културните събития, които организира

...
С камерен концерт Музикален диалог“ започнаха културните събития, които организира
Коментари Харесай

Старт на културната програма на Турското консулство

С камерен концерт „ Музикален разговор “ започнаха културните събития, които провежда Генералното консулство на Република Турция в Пловдив през тази година.

В него участваха солистите на Държавния симфоничен оркестър в Анталия доцент доктор Лейля Байрамогуларъ и доц. доктор Байрам Байрамогуларъ дружно с клавирния възпитател доктор Велислава Стоянова.

Триото показа Соната за пиано, обой и флейта от Георг Телеман, „ Пасторал “ на Георги Златев-Черкин, „ Концертино за флейта, обой и пиано “ на чешкия композитор Ян Каливода.

Доц. доктор Байрам Байрамогуларъ извърши обичаните му от детските години творби на Парашкев Хаджиев „ Капричио “ и на Константин Илиев „ Шега “ дружно с доктор Стоянова.

Той показа, че музикалното си обучение е почнал в Шумен и Русе, а по-късно е траял в Турция, където дружно със брачната половинка си Лейля живеят и работят.

„ Преди няколко години имах концерт в Израел и за бис взех решение да извърша „ Шега “ на маестро Илиев. Преди мен на сцената бе превъзходната пианистка Мария Принц. Изборът на това произведение стана причина да се срещна с дъщерята на огромния български диригент и композитор “, описа доцент доктор Байрамогуларъ.

Публиката бурно приветства и превъзходното осъществяването на доктор Велислава Стоянова на баладата „ Сес “ и „ Ахил “ от сонатата „ Троя “ на Фазил Сай. В програмата на виртуозните музиканти от Турция и България бяха включени и „ Три турски национални песни “ на Етхем Бей в аранжимент на Юсуф Ялчън.

Авторът им ги е изпълнявал на античния струнен инструмент сантур, известен от епохи в Близкия Изток. Концертът приключи с „ Рапсодия “ на Йозге Гюлбей Уста, написана особено за триото. Композицията бе обогатена от звука на турския инструмент дарбука в осъществяване на Велислав Годжунов от Симфоничния оркестър в Пазарджик и придаде характерна страст.

Организатор на събитието бе Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.  „ Събираме в една платформа известни създатели от България и Турция. Концертът е проведен от членовете на Българо-турския книжовен клуб „ Небеттепе “ със заместник-председател госпожа Шенар Бахар, които са ангажирани с културния продан сред създателите.

Живеем в град с дейна социална и креативна активност и като представители на Генералното консулство се стремим да способстваме за културния живот в Пловдив. Според нас е извънредно скъпо създатели от двете страни да показват творчеството си на една сцена “, уточни в приветствието си генералният консул на Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю. Той изрази признателност за партньорството към сдружението на предприемачи от двете страни „ Бултиш “.

Концертът „ Музикален разговор “, извършен в Първо студио на БНР – Пловдив,  постави началото на културните събития, проведени под патронажа на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив. „ Тази година се навършват 100 години от оповестяването на Турция за република и консулството има намерение да реализира доста културни и спортни планове. На 21 февруари – Денят на майчиния език, е идната ни самодейност “, уточни секретарят на Генералното консулство Шенар Бахар.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР