С какво заплашва загубата на лоста за подкрепа на американската

...
С какво заплашва загубата на лоста за подкрепа на американската
Коментари Харесай

Държавният дълг на САЩ срива доверието на инвеститорите

С какво заплашва загубата на лоста за поддръжка на американската стопанска система?

Известният американски икономист, който предсказа финансовата рецесия от 2008 година, Нуриел Рубини, по прякор Доктор Дуум, сподели на 18 септември, че ще се отърве от американските акции до края на годината, тъй като чака те да паднат.

Рубини отреагира на рекордния спад в същия ден на дълготрайните държавни облигации на Съединени американски щати (с падеж през 2050 г.) до 50 цента за $.

Treasuries /Трежъриз/ са държавни дългови скъпи бумаги, издадени от Министерството на финансите на Съединени американски щати. Използват се за финансиране на държавен дълг. През 2020 година 30-годишна облигация с лихвен % от 1,25% се продаде за 0,98 $. Парите отидоха при държавното управление. Притежателите на облигации обаче губят пари, цената им падна от $0,98 на $0,49. Ликвидността е извънредно ниска.

Средно дълготрайните облигации са паднали с повече от 40% от пика си на вторичния пазар, тъй че всеки, който ги е употребявал като поръчителство или гаранция за заеми, в този момент ще бъде доста нервозен, написа Bloomberg: „ Цените под 50 цента за облигациите акцентират болежка вложители “ (Sub-50 Cent Price on Treasury Bond Underscores Investor Pain).

Не е загадка, че действителната рентабилност на американските държавни облигации с матуритет от три месеца до пет години при инфлация от 1,9% е негативна през последните 10 години. Доскоро единствено 10- и 30-годишните облигации имаха позитивна рентабилност, с помощта на номинална рентабилност от надлежно 2,4% и 3,2%.

Основните сегашни опасности при вложение в Treasuries са изплащането на дълга със мощно обезценени пари и опцията за несъблюдение в средносрочен проект.

Първият риск към този момент е осъществен и Bloomberg признава немислимото: «The US, of course, is not in danger of defaulting any time soon» /„ Съединени американски щати, несъмнено, не са застрашени от банкрут в близко време. “/ Дали това е намек за вероятен банкрут в средносрочен проект?

Министерството на финансите на Съединени американски щати в действителност отговори утвърдително на този въпрос: с избухливо нарастване на издаването на краткосрочни скъпи бумаги, осъзнавайки, че в случай че на пазара бъдат хвърлени още от по-дългосрочните, то котировките за тях ще станат просто срамни.

Краткосрочната (с падеж през идващите 12 месеца) част от пирамидата на дълговите скъпи бумаги на Министерството на финансите на Съединени американски щати набъбна от $7,113 милиарда през май до $8,162 милиарда през септември, от август 2019 година до септември 2023 година с $3,723 милиарда, като единствено през последните три месеца растежът й е надвиши един трилион (1048 милиарда долара)).

Паниката на вложителите в американски държавни облигации беше предшествана от мощен срив в приходите на бюджета на Съединени американски щати на фона на също толкоз мощно нарастване на разноските и рекорден размер на краткосрочната част от пирамидата на ДКО.

Седем следващи месеца приходите в бюджета на Съединени американски щати са доста по-ниски от същия месец на 2022 година В цялата нова история на Съединени американски щати спадът на бюджетните доходи единствено един път е надхвърлял 20% за два следващи месеца. Това беше маркирано в интервала февруари-март 2009 година, т.е. в пика на международната финансова рецесия.

През последните 12 месеца до април 2023 година приходите на държавния бюджет на Съединени американски щати възлизат на $4,6 трилиона (минус 6% на годишна база), а разноските – 6,54 трилиона (+7,4% на годишна база), създавайки недостиг от $1,94 трилиона (година по-рано – 1,2 трилиона).

От началото на фискалната година (октомври 2022 година – април 2023 г.) приходите са намалели с 10%, а разноските са се нараснали със 7,9%, което докара до внезапно нарастване на недостига до 924 милиарда против 360 милиарда за същия интервал а година по-рано.

Американският пазар на държавен дълг получи мощен удар още в първите дни на август 2023 година Fitch Ratings намали кредитния рейтинг на Съединени американски щати от AAA на AA+. Понижаването на рейтинга на Съединени американски щати от Fitch на 1 август принуди някои фондове, фокусирани върху най-надеждните скъпи бумаги, да понижат позициите си в Treasuries, с цел да приведат структурата на фонда в сходство с капиталовите заявления, което в последна сметка докара до спад в котировките.

Предишното намаляване на рейтинга се случи тъкмо преди 12 години, когато Standard & Poor’s намали американския рейтинг с една степен.

Анализаторите на Fitch не виждат вероятности за понижаване на равнището на държавния дълг и бюджетния недостиг в Съединени американски щати. В същото време отрицателните резултати от повишението на лихвените проценти от Фед едвам се ускоряват, а систематичната некадърност на законодателната и изпълнителната власт да вземат проведени и навременни решения доближи рисково равнище. Дори при „ меко кацане “ на американската стопанска система, вероятността за възстановяване на бюджетната обстановка през идващите години е извънредно ниска.

Загубата на най-високия рейтинг на Съединените щати от Fitch докара до срив на международните фондови и стокови пазари. И може би това е единствено началото. Fitch обществено предизвести още на 2 юни, че повишението на тавана на дълга на Съединени американски щати няма да помогне на рейтинга.

Прессекретарят на Белия дом, министърът на финансите и корпоративните големци бяха предвидимо комплицирани и започнаха да споделят, че понижаването на рейтинга е безпричинно и несвоевременно.

„ Всъщност не е толкоз огромна договорка, тъй като пазарът, а не рейтинговитеагенции, дефинира цената на заема “, сподели основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън да вземем за пример пред Лесли Пикеру от CNBC. „ Те показват някои проблеми, за които всички към този момент знаем. Смешно е други страни да се класират по-високо от Съединени американски щати. "

Междувременно държавният дълг на Съединени американски щати е в основата на пирамидата на международните финанси. И когато Moody`s, S&P и Fitch понижат рейтинга си, това може да докара до верижна реакция, т.е. до срив в целия свят.

„ Немислимо е огромните световни вложители да решат изцяло да изключат държавните облигации на Съединени американски щати от своите вложения “, сподели анализаторът на RBC Capital Markets Алвин Тан, представен от Bloomberg. – Какви облигации, деноминирани в долари, ще държат? Някои може да би трябвало да понижат вложенията, изключително фондове отвън Съединени американски щати. Но не бих се изненадал, в случай че доста от тях решат, че би трябвало да трансформират мандатите си, с цел да продължат да държат държавни облигации на Съединени американски щати.

Междувременно, след демарша на Fitch, множеството от международните фондови и стокови пазари не повярваха на демагогията на американските чиновници и бързо паднаха. Петролът, златото, среброто и даже криптовалутите се сринаха.

Какво ще се случи в този момент, след злокобната прогноза на Доктор Дуум?

„ Нещата са още по-лоши в останалия свят “, сподели той. „ В Съединени американски щати можете да имате по-твърдо кацане. Но в еврозоната, в Обединеното кралство, ние приказваме за инфлация, стагфлация и криза. “

Съединени американски щати изнасят своите стопански рецесии към останалия свят, само че това се реализира с възходящи компликации. Държавният дълг на Съединени американски щати към този момент не е актив номер едно в света. Коригираната по отношение на инфлацията рентабилност на държавните облигации стана негативна. Америка губи един от най-мощните лостове за поддръжка на стопанската система си и това е опасност за цялата и система.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР