С какво Карл Маркс остава актуален и днес? Германският мислител

...
С какво Карл Маркс остава актуален и днес? Германският мислител
Коментари Харесай

Пет неща, с които Карл Маркс изпревари своето време

С какво Карл Маркс остава настоящ и през днешния ден? Германският мъдрец е измежду най-влиятелните персони на 19-ти век, а творчеството му се чете и в наши дни. С доста от концепциите си той изпреварва своето време.

Карл Маркс е една от най-спорните, само че и авторитетни персони през последните 150 години. Колко напредничав е бил немският мъдрец и икономист? Ето някои фактори, които демонстрират, че той е изправарвал своето време:

Равноправна брачна половинка

Без нея най-значимите му писания вероятно нямаше да се появят на бял свят: Жени Маркс (1814-1881), по рождение декор Вестфален, е освен журналистка, само че и първата сериозна читателка на Карл Маркс.

Тя взе участие интензивно в полемиките сред него и Фридрих Енгелс, както и в работата по „ Манифеста на Комунистическата партия “. Първите редове на единствената ръкописна версия на Манифеста, която е непокътната до през днешния ден, са написани точно от нея.

Като журналистка Жени работи върху текстове за Мартенската гражданска война в Германия, прави рецензии на писания на Шекспир за реномирания „ Франкфуртер Цайтунг “ и договаря с издателите на Маркс. Освен това тя приказва няколко непознати езика, доста по-добре от брачна половинка си. Това се оказва изключително удобно, тъй като семейство Маркс прекарва огромна част от живота си в заточение в чужбина. Фридрих Енгелс назовава тях двамата „ мощно надарени натури “ и споделя за Жени след гибелта ѝ, че занапред нататък доста ще им липсват „ нейните смели и умни препоръки “.

Маркс се бори за въвеждането на осемчасов работен ден

През 1866 година Карл Маркс и Фридрих Енгелс се ангажират с идеята за въвеждането на осемчасов работен ден, тъй че то да стане публично искане на Международната асоциация на служащите (Първия интернационал). Твърди се, че още при започване на 19 век уелсецът Робърт Оуен е дефинирал лозунга: “8 часа работа, 8 часа сън и 8 часа свободно време и почивка”.

Във Англия осемчасовият работен ден по този начин и не става наложителен за щатните чиновници. Канада го вписва в своите закони през 1899 година, Франция – през 1919, а Съединени американски щати – през 1938 година. В Германия това се случва през 1918 година. С времето обаче този закон търпи промени. Днес някои европейски страни тестват въвеждането на шестчасов работен ден.

Маркс се трансформира в икона на актуалното придвижване " Occupy "

На 17 септември 2011 година стачкуващи окупират парка „ Зукоти “ наоколо до „ Уол Стрийт “ в Ню Йорк. Те стачкуват против една икономическа система, в която малцина хора стават все по-богати, а болшинството – все по-бедно. Демонстрантите упорстват и за по-сериозен надзор над банките и финансовия бранш. Акцията дава началото на интернационално придвижване, което употребява като знак портрет на Маркс със закачливия текст “Нали ви споделих, че съм прав”.

Особено след банковата рецесия, почнала през 2008 година, трудовете на Карл Маркс още веднъж се четат и проучват с огромен интерес. И до през днешния ден той е считан за един от най-важните критици на капитализма. Неговото завещание обаче е спорно. На социалистическите диктатури в Съюз на съветските социалистически републики и останалите страни от Източния блок то служи като опрощение за един режим на неправди. Противоречиво е било и отношението на Маркс към неговите еврейски съграждани. Неговият труд „ По еврейския въпрос “, оповестен за първи път през 1844 година, е употребен за антисемитска агитация, да вземем за пример от Комунистическата партия в Германия през 20-те години на предишния век.

Научният му принос има новост и до през днешния ден

Много икономисти и до през днешния ден се базират на трудовете на Маркс. През 2013 година френският икономист Томас Пикети разгласява книгата си „ Капиталът в 21 век “ - директна отпратка към епохалния труд на Маркс от 1867 година.

Пикети се опира на анализите на Маркс, с цел да стигне до заключението, че от средата на 20-ти век насам в индустриалните страни малцина хора имат все по-голямо благосъстояние. Оттам той прави извода, че увеличаващото се неравноправие е присъща линия на капитализма, която заплашва и демокрацията. Въпросният труд пробуди оживени диспути за бъдещето на капитализма.

От 2013 година насам по предложение на Германия и Нидерландия първото автентично издание на „ Капиталът “ с ръкописни бележки на Маркс е част от международното писмено завещание на ЮНЕСКО - " Паметта на света”.

Маркс е жител на света

Маркс е повлиял на политическия спор в доста страни по света, измежду които Франция, Англия, Съединени американски щати, Индия и Русия. Пионерът на „ пролетарската гражданска война “ прекарва съвсем целия си живот в заточение и без поданство. След брака си отпътува за Париж с Жени Маркс. Именно там той стартира да работи взаимно с Фридрих Енгелс, наследник на богат индустриалец.

Когато пруското държавно управление упорства за експулсирането му, Жени и Карл Маркс се местят в Брюксел, последвани от Фридрих Енгелс. Там те стартират работа по програмен документ, от който по-късно произлиза Комунистическият манифест.

Текстът приключва с известния апел: “Пролетарии от всички страни, съединявайте се! “. Семейство Маркс е изгонено и от Белгия и най-сетне намира леговище в Лондон през 1849 година. Жени и Карл Маркс живеят там до гибелта си. Жени умира на 2 декември 1881 година, а Карл - на 14 март 1883-та. Близо 200 години след гибелта на философа неговото творчество още веднъж се продава и чете на доста места по света.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР