С какво финландците са различни? Кои са фундаментите на обществото

...
С какво финландците са различни? Кои са фундаментите на обществото
Коментари Харесай

Защо Финландия е най-щастливата страна в света?

С какво финландците са разнообразни? Кои са фундаментите на обществото им, които ги вършат благоденстваща нация? Защо точно те са най-щастливи, съгласно разнообразни измерители, индикатори и социологически принадлежности?

Новият епизод на аудио подкаста " Trendy " дава отговор на тези въпроси.

Водещ аспект на това, което образува чувството за благополучие във Финландия е високата степен на доверие във всички равнища на общуването.

Във Финландия, става известно, волята за промени е и път към щастието. Финландците не стопират да култивират характерните си качества за понасяне и превъзмогване на проблемите и компликациите, които се изпречват на житейския им път и имат дума за тази резистентност и честност - " си-су ".

Имат и дума за взаимност и взаимопомощ - " тлака ". Което безусловно се превежда " седянка за реализиране на общ труд ". Събират се хора и косят трева, готвят, поддържат връзка, оказват помощ си, строят къща, берат ябълки или изобщо - вършат нещо дружно. Под формата на работа, само че и на развлечение.

В подкаста финландският триумф е пояснен посредством образците в книгата " 100 обществени нововъведения от Финландия ". Между тях са да вземем за пример СМС-ите, сушилните за съдове, безплатните диалози по интернет (IRC), сауната, Дядо Коледа, ксилитола, само че и финландският способ за описване на истории и разнообразни други типично финландски нововъведения, които вършат хората щастливи. За това, което прави финландците щастливи в подкаста приказва и преводачката на книгата Росица Цветанова.



Съставителят Илка Тайпале споделя, че една от обичаните му поговорки е: " Науката, изкуството и бедните хора - в случай че се поставят грижи за тях значи обществото е в положителни ръце ".

Финландия е единствената страна в света, в която в Народното събрание има комисия, в която народните представители се концентрират върху въпроси, касаещи бъдещето. Например оценяването на следствията от развиването на технологиите върху обществото, общественото развиване, други възможности за бъдещето, хрумвания на футуролози.

Имат главно предписание, което подсигурява тъждество сред половете - то гласи, че делът на всеки от двата пола в избираемите длъжности би трябвало да бъде най-малко 40%.

В подкаста се разисква и настоящото предпочитание на множеството хора във Финландия страната да стане член на НАТО, в подтекста на войната в Украйна.

Фактор за тяхното развиване е и изкореняването на корупцията. Обективните фактори, които изясняват триумфа на Финландия в битката с корупцията са транспарантното ръководство необятно използване на правилото за гласност, забележителна общинска автономност, добре структурирани полиция и правосъдна система и бдителни медии, които зорко наблюдават активността на властта и пазят свободата на словото. Други основни фактори са предварителната защита на финансови закононарушения посредством съвременно законодателство, съответно финансиране на данъчни инспекции, способени следствия на закононарушения и ефикасна правосъдна система.

Образованието във Финландия е основен съставен елемент на политиката, която води до благополучие. Те не учат разнообразни предмети, а явления.

Финландците са международни рекордьори в потреблението на библиотеки. Всеки финландец заема над 20 книги, аудиокниги или други материали годишно и посещава библиотека почти един път месечно. Библиотеките са част от метода на живот. Във Финландия знанието е на респект и по тази причина викторините са известни, а нехудожествената литература се продава като топъл самун.

Библиотеките са известни, тъй като дават отговор на самостоятелните потребности на хората. Докато учебните заведения и средствата за всеобща връзка оферират подготвени пакети от информация и житейски опит, библиотечната система е по-добре пригодена да дава отговор на самостоятелни въпроси.

Всичко това способства за живот върху здрава социална база, в която човешкият живот е полезност, общуването - наслада, а напъните - удовлетворяващи. Щастлива страна.

 Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg



Последвайте ни в: - -

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР