С изложбата си В сърцата си българското пазим“ Клуб за

...
С изложбата си В сърцата си българското пазим“ Клуб за
Коментари Харесай

Клуб „Българка“ реди шевици

С изложбата си „ В сърцата си българското пазим “ Клуб за българска шевица „ Българка “ към Читалище „ Възраждане 1983 ” – Старинен Пловдив, отбелязва своята 45-гдишнина.

Тя ще бъде открита в зала „ Съединение “ на Регионален исторически музей – Пловдив, на 13 май (събота), в 17.00 часа и ще продължи до 26 май. Събитието е част от формалната стратегия – Европейска нощ на музеите.

В изложбата ще бъдат подредени творби от разнообразни етнографски региони на България, изпълнени в съвременен жанр, непосредствен до усета и визиите на актуалния човек, прецизира Мария Андонова, началник на Клуб „ Българка ”.  Според нея вшиването на шевицата от антични времена е привилегия на българската жена, чиито ръце моделират тъканта в съвременен интериорен предмет, обсипват дрехата с орнаменти и багри, трансформират аксесоара в изящна част от облеклото. С изложбата си „ В сърцата си българското пазим “ пловдивските везбарки желаят да покажат гения на българката и по какъв начин тя трансформира своите умения и познания в скъпо културно завещание, с което да се гордее пред целия културен свят.

Клуб „ Българка “ е учреден през 1978 година от Елена Тодорова и 7 нейни съидейници,  обединени от общата идея за предпазване, проучване и разпространение на обичайните практики във везбарското изкуство.

За 45 години клубът има портфолио с над 4 500 произведения от колоритното шевично разнообразие на разнообразни райони от страната, 45 изложения – в страната и зад граница. Носител е на златни, сребърни и бронзови медали, на плакети и грамоти. В двутомния албум на Елена Тодорова „ Българска национална шевица ” са включени достоверни произведения, направени от Клуб „ Българка “.

През последните години майсторките на българската шевица от Клуб „ Българка “ разпростират активността си в Читалище „ Възраждане 1983 ” – Старинен Пловдив. Те развиват и разпространяват обичайна за везбарството орнаментика; търсят оригинали от цялата българска етническа територия и ги вплитат в новите си идеи; съумяват да  възстановят позабравени техники във везбата и да ги ползват в актуалния обичай и облекло; предават своите умения и познания и на подрастващите.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР