С изложбата „Плакатите говорят“ приключи проектът на библиотеката „За плакатите

...
С изложбата „Плакатите говорят“ приключи проектът на библиотеката „За плакатите
Коментари Харесай

Изложба Плакатите говорят представиха в РБ Любен Каравелов

С изложбата „ Плакатите приказват “ завърши планът на библиотеката „ За плакатите – цифрово и действително “

На 29 юли в Галерия „ Библиотека “ беше извършена заключителна конференция по план „ За плакатите – цифрово и действително “ и беше открита галерия с интерактивен детайл „ Плакатите приказват “. Експозицията включва 30 произведения от богатата сбирка на библиотеката. 20 от тях бяха презентирани посредством обичайно експониране в пана, а 10 авансово подбрани - благодарение на модерни технологии на промотиране. За тази цел бяха основани 5-секундни анимации (Motion graphic) от Момчил Михайлов – МОМО със звукови резултати, в които изображенията се трансформират в картини с придвижване и тон. Презентираха се на LED-екран. В експозицията бяха включени и произведения на младежите от креативните ателиета „ В света на плакатите “ с ръководители Момчил Михайлов-Момо и художникът Георги Пасев, които получиха своите документи за присъединяване на откриването на изложбата.

Събитието бе последно от дейностите по план "За плакатите - цифрово и действително " на Регионална библиотека "Любен Каравелов ", финансиран от Национален фонд "Култура ", стратегия "Публики ".

По план „ За плакатите – цифрово и действително “ се извърши асортимент и снимане с 2D технологии на плакати, част от богатата сбирка на Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ от повече от 1000 афиша. Беше основана Виртуална изложба „ Животът в плакати “ с част от сниманите плакати, която е оповестена в онлайн пространството посредством уеб страницата на библиотеката. Същите бяха включени в двуезичен азбучник „ Плакати “, разграничени в няколко категории, като към всяка репродукция на афиш на български и британски език е изписано името на неговия основател.

На 15 юни се организира креативно ателие „ Изкуство без граници “ за направа на плакати в Хартиената фабрика в с. Комана (Румъния), което включваше и проява на неповторимата румънска традиция за произвеждане на хартия, нужна за отпечатването на афиш.

През юли в библиотеката работиха и двете креативен работилници „ В света на плаката “ – за младежи от 14 до 19 година Първата ангажира с образование за основаване на афиш с обичайни, а втората - с новаторски техники.

Освен експозицията „ Плакатите приказват “, свързани с изкуството на плаката и графичния дизайн бяха и две изложения „ Майсторите на плаката “ – „ Театрални плакати “ на Момчил Михайлов-Момо и „ АСОЦИАЛНО ЗА СОЦИАЛНОТО “ (Non-Commercial Posters) на Люба Томова, която включваше постери на Шекспирови пиеси, както и на романа на Кен Киси „ Полет над кукувиче гнездо “ и други, като в тях бе отправена отпратка към актуалната обществена проблематика.

С реализирането на плана "За плакатите - цифрово и действително " на Регионална библиотека "Любен Каравелов ", финансиран от Национален фонд "Култура ", стратегия "Публики ", се отговори на потребността за по-широко разпространение на сбирката от повече от 1 000 плаката, съхранявана в Регионална библиотека „ Любен Каравелов “ в районен, народен и интернационален мащаб, като се употребяват опциите на актуалните технологии. Това докара до основаване на по-добри условия за необятен достъп на публиката до плакатното изкуство.

Публикуваните материали и видеа по плана не престават да са налични за преглеждания в уеб страницата и ФБ на библиотеката.

Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР