С изложба на снимки и факти ще отбележи 75 години

...
С изложба на снимки и факти ще отбележи 75 години
Коментари Харесай

Изложба за 75 години Катедра по педиатрия и медицинска генет...

С галерия на фотоси и обстоятелства ще означи 75 години от основаването си Катедрата по педиатрия и здравна генетика към Медицински университет – Пловдив. Това заяви ръководителят на катедрата и шеф на клиниката по педиатрия към УМБАЛ „ Св. Георги “ проф. доктор Иван Иванов.

Изложбата ще бъде публично открита на 5 октомври, вторник, от 17:00 ч на, където пловдивчани ще могат да я прегледат до 24 октомври в това число. Събитието се реализира в партньорство с Община Пловдив, която безплатно дава мястото на изложбата.

Сред формалните посетители ще бъдат представители на ректорското управление на МУ-Пловдив, на управлението на УМБАЛ „ Свети Георги”, на Община Пловдив и на Пловдивска митрополия.

Изложбата е под надпис „ 75 години отдаденост на детското здраве”, а нейните домакини приготвят за щемпел и юбилеен сборник със същото заглавие, който ще бъде отпечатан от Медицинско издателство „ Лакс Букс”. Книжното издание ще опише всички значими събития за катедрата и клиниката по педиатрия и ще наблюдава в елементи развиването на всички медици, написали с имената си историята на катедрата, а по-късно и на клиниката. Автори на алманаха са лекари от клиниката и преподаватели в катедрата – проф. доктор Тоньо Шмилев, доцент доктор Нарцис Калева-Ходжева и проф. доктор Мирослава Бошева.

Върху 20 пана с фотографии и къси текстове изложбата ще се опита в резюме да показа информацията от алманаха. Снимките наблюдават възходящия път на генерации медици, отдали времето и професионализма си на детското опазване на здравето и на развиването на здравната просвета. Представено е актуалното положение на отделенията в клиниката, университетските достижения на катедрата, обществените начинания на клиниката, в това число и Дарителска акция „ Най-доброто за нашите деца и онкоболни”, стартирала през 2018 година, чиято цел е създаване на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс, в който да се реалокират от старите си здания Клиниката по педиатрия дружно с Детско незабавно поделение и с още две по-малки клиники - по здравна онкология и по клинична хематология.

Катедрата по педиатрия е учредена през м. октомври 1946 година към основания година по-рано Медицински факултет при Пловдивския държавен университет с първи началник на катедрата проф. Богоя Юруков. Същински създател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. доктор Иван Андреев (1898-1978), който през още 1932 година основава първото извънстолично детско поделение, чийто правоприемник е актуалната Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги” и, надлежно, Катедрата по педиатрия и здравна генетика на Медицински университет - Пловдив. Проф. Андреев управлява катедрата чак до 1964 година Автор е на първия учебник по заразни заболявания и е съавтор на първите учебници по детски заболявания у нас. Почетен жител на Пловдив, заслужил доктор, притежател на високи държавни оценки. Неговото име носи университетската клиника по педиатрия на УМБАЛ „ Свети Георги” – Пловдив.

Традицията на отдаденост към децата и педиатрията продължава и при идващите ръководители- проф. Иван Вапцаров (1964 – 1974 г.), проф. Христо Михов (1974 – 1986 г.), проф. Евгений Генев (1986 – 1990 г и 2000 – 2006 г.), проф. Борис Бойкинов (1990 – 1999 г.), проф. Мирослава Бошева (ръководител на катедрата от 2006 до 2020 година, а на клиниката – от 2006 до 2014 г.) и актуалният началник проф. доктор Иван Иванов (ръководител на катедрата от 2020 година, а на клиниката – от 2014 г.).

Ключово изискване за триумф в лечебната, образователната и научната активност е единството и взаимоотношението сред катедрата и клиниката. Клиниката е база за образованието на студенти от другите медицински специалности и на бъдещите експерти по педиатрия и профилните й специалности. Сътрудниците на катедрата са и лекуващи лекари, а ординаторите към клиниката вземат участие всекидневно в образователния развой, в оформяне на публикации и осъществяване на научни стратегии. Клиниката дава тласък за самостоятелното рационализиране и научната активност, а катедрата обезпечава изискванията за това развиване и за въвеждане модерни диагностични и лечебни методики. Симбиозата сред двете структури е потребна и наложителна за триумфа, считат юбилярите

И допълват, че не по-малко значими условия за триумф са стимулирането на самостоятелното развиване на лекарите, построяването на екипност, приучването към безрезервност, човещина, професионализъм, позитивизъм, само че най-важното е обич към децата, към работата и към хората.

За още пловдивски събития четете в новия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР