"С изложба като тази трябва да прекратим опитите за омаловажаване

...
"С изложба като тази трябва да прекратим опитите за омаловажаване
Коментари Харесай

НФСБ откриха изложба в Народното събрание за спасяването на българските евреи

"С галерия като тази би трябвало да прекратим опитите за омаловажаване приноса на българската страна – Царство България тогава, на българската общност и народ в това неповторимо по рода си дело. Това сподели водачът на НФСБ и съпредседател на „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов, оповестиха от пресцентъра на НФСБ.

Лидерът на НФСБ и съпредседател на Коалиция „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов откри във фоайето на Народното събрание през днешния ден документална галерия „ 1943: Преследване и отбрана – ориста на българските евреи “. Изложбата е във връзка годишнината от отбелязването на спасяването на българските евреи.

Заедно с експозицията бе показана и книгата „ Краят увенчава делото “ – алманах с материали от интернационалната научна конференция „ Спасяването на българските евреи – събития и персони “, провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 година. Заедно с Валери Симеонов на откриването на изложбата в Народното събрание бяха и създателите, взели участие в научната конференция, измежду които проф. Пламен Павлов, арх. Елко Хазан и инж. Самуил Ардити.

„ За мен е чест да открия изложбата, проведена от депутатите от НФСБ, отдадена на годишнината от спасяването на българските евреи. Тази дата се отбелязва всяка година. За страдание, доста постоянно – рутинно. Днешната галерия има претенциите да насочи един по-различен взор към обстоятелствата, към историята за спасяването на българските евреи “, съобщи при откриването водачът на НФСБ и съпредседател на „ Обединени патриоти “ Валери Симеонов.

По думите му този по-различен взор се дължи на обстойното проучване и работата на участниците в интернационалната конференция. „ С този взор нашата цел е да прекратим опитите за омаловажаване на приноса на българската страна – Царство България тогава, на българската общност, на българския народ в това неповторимо по рода си дело “, уточни Валери Симеонов.

Той напомни парадокса, „ на който станахме очевидци и жертва през есента на 2017 година, когато говорителката на Външно министерство на Руската федерация Мария Захарова извърши откритието и оповести, че българските евреи са били избавени от руската войска.

„ Премълчаване и изкривяване на обстоятелствата не би трябвало да позволяваме. Приносът на видни исторически наши персони не би трябвало да бъде омаловажаван. Нямаше по какъв начин българските евреи да бъдат избавени без съдействието – неафиширано, на висшата държавна власт в лицето на Цар Борис Трети, без съдействието на Патриарх Кирил, Екзарх Стефан, Димитър Пешев, Никола Мушанов, съюзите на офицерите, на художници, на лекари, юристи. “, напомни Валери Симеонов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР