С интересен протест група недоволни граждани по халати демонстрираха, че

...
С интересен протест група недоволни граждани по халати демонстрираха, че
Коментари Харесай

Компот от голи тела? Наистина ли това искате?

С забавен митинг група недоволни жители по халати демонстрираха, че са срещу това Централната минерална баня на София да се трансформира напълно в музей. Те желаят към момента незаетата част да се върне към истинското си предопределение.

Има три неща, които ми се желае да споделя тук:

Реакцията на мнозина, която се вижда за съвсем всеки проблем в последно време. А точно: „ ние други проблеми нямаме ли си? до това ли опряхме в този момент? тия работа нямат ли си? “

Така-а-а-а: в обратна посока: явно си имат работа – да стачкуват за нещо, в което имат вяра. И това е работа и ЗАДЪЛЖЕНИЕ на всеки естествен човек, който желае да живее по-добре и е част от гражданско общество. Мълчаливците, в случай че обичат, да си мълчат и когато пристигна време за недоволствата!; „ до това ли опряхме в този момент? “… с тази логичност в никакъв случай до нищо няма да опрем и ще си го караме по течението – едни викат: „ помогнете на пенсионерите “, дават отговор им: „ до тях ли опряхме, какъв брой сираци има, помогнете на тях! “, след това се появява някой да търси сметка за какво на сираците оказват помощ, какъв брой заболели и инвалиди има, най-после всички подвигат ръце, пращат си децата зад граница и ви споделят: „ ми… тука е по този начин, кво да се прави! “ А, нищо, стойте си у дома да гледате телевизия.

Второто нещо, което ме вълнува, вторият дирек на този текст, е мнението на мнозината, който желаят да имат минерална баня в София. Уважавам мнението ви и позицията ви и най-много обстоятелството, че сте там и ги защитавате. И аз щях да се включа при вас, в случай че смятах, че желая баня в София. Хората, които желаят баня, евентуално свързват облика ѝ с това колоритно и славно минало на столицата ни и си го желаят. Е, имам неприятна вест за тях… по-късно.

Което ни води до третата част – какво мисля и какви са съображенията ми към връщането на остарялата функционалност на банята.

Та, едни хора с съмнение декларират: „ Докато го вършат на музей, ще усвоят „ погрешно “ едни пари от нужните “. Мхм, тъй като, до момента в който ви я вършат на функционираща баня, няма да усвоят „ погрешно “ нищо, нали?

От протестиращите обявиха, че на всички места могат да се вършат музеи, само че банята е една. Е, не мисля, че на всички места могат да се вършат музеи. Инфраструктурата на София е препълнена като консервна кутия. Особено централната част на града, където ЛОГИЧНО би трябвало да са музеите. Съжалявам, само че не мисля, че музей в „ Обеля “ е чудесна концепция или пък в „ Студентски град “, „ Манастирски ливади “ или в полите на Витоша. Никъде в естествените градове с обичаи музеите не се вършат в периферията.

Преди доста години за мен и огромна част мои съученици Националният исторически музей беше луксозно развлечение. Да, даже и за малоумници, които сричаха в час. Но тогава беше друго време – без джиесеми, камо ли смарт телефони, интернет в джоба и филми on demand, и всевъзможни вдебиляващи занимания.

После пораснах и продължих да вървя там – просто ей по този начин, за веселба. Когато го реалокираха от Съдебната палата, където се обитаваше, и го пратиха на гъ… на долната част на гърба на географията, повече не стъпих там. Първо, тъй като е невъобразимо неудобно; и второ, тъй като го счетох за обидно историята и изкуствата на народите, живели по земите ни хилядолетия да се изхвърлят от вкъщи си, с цел да се върне той на някакви си магистрати, които още тогава се употребиха със славата на ползватели на публични механи, а не на публични музеи и артистични пространства.

Така че – не, музей не може да се направи на всички места.

Едни от най-известните забележителности на Рим, Лондон и Ню Йорк кои са? Музеите. Къде се намират? В централните им градски елементи (с изключение на профилираните или архитектурните монументи – крепости и т.н.). Какво няма там? Функционираща социална баня.



И в този момент, един много главен мотив: в действителност ли желаете компот от голи тела да ферментира в София, през 21 век? Не, в действителност ли това желаете? Точно в миг, в който хората всеобщо започнаха да заобикалят даже публичните басейни. Звучи ми като безсмислена крачка обратно в името на остаряла романтика и овехтяла прочувственост по едно от дълго време отминало (НЕВЪЗВРАТИМО) време.

Да-а-а… миг, в който хората всеобщо започнаха да заобикалят даже публичните басейни и деликатно си пробират СПА центровете. Защо ли вършат по този начин? Дали не е поради неприятен опит и потребност от антибиотици след някое посещаване? Не забравяйте – приказваме за басейни и СПА центрове, още сме надалеч от една социална баня. За нея се слиза едно-две равнища по-надолу в йерархията на хигиената. Защо по този начин ли? Ами…

Не забравяйте, че мнозина от тези, милеещите по „ това време “, са същите, които ни задушават с миризма в трамвая или метрото. Както подчертахме дебело – мнозина и от басейните се отхвърлиха, поради хигиенични аргументи, а тези „ милеещите “ смръдльовци в басейни даже не вървят. Но в банята ще отидат – ей по този начин – поради респект към „ положителното остаряло време “.

Да, в действителност има и много млади и готини хора, запалени по концепцията да се възвърне банята. Е, тъкмо тях желая да подсетя с кого тъкмо ще я разделят. Както искате…

Добре, разбирам следното; и то е нещо, което всички би трябвало доста добре да разберем: когато банята е работела и е била в разцвета си, тогава и София (а и България) е била в разцвета си. София е била доста по-красиво място, с престиж пред света, обитавали са я хора с добър витален стандарт, усмихнати и спокойни, с отворени мозъци и сърца, била е цялостна с писатели и поети, хора на изкуството, имало е атмосфера на сериозен европейски град, който е изглеждал като че ли след време, само че не доста дълго (може би век, век и половина) ще може да се мери с Париж и Виена (сега може би да удължим периода на хилядолетие, хилядолетие и половина), град, кондензиран с просвета, четящи и умни хора, с усмихнати сърца и очи.

Но към този момент това време го няма. Огледайте се.

И банята няма да го върне.



Булфото (архив)

Може би едно място, което да възхвалява хубостта на изкуствата, би било много по-подходящо, с цел да върне оня образ на града. Не мислите ли? А не компотът от тела.

Софийска градска художествена изложба в миналото е била настанена в постройката на Градското казино? Да я върнем ли „ по предопределение “? О-о-о, за това ще се намерят доста претенденти.

Примерът с НИМ, който ви дадох към този момент – върнаха постройката му на магистратите. Чудно, нали?

Протестиращите показаха и още един аргумент: че мястото на минералната вода е в тази постройка. И са прави, склонен съм. Може да бъде там (както на доста места по света е направено) като красива комбинация от изкуствени реки и езера, водопади, водни фигури, ситуирани из цялото пространство. Ето ТОВА ще впечатлява туристите и ще ги кара да описват с удивление, а не да споделят: „ Брато, бях в България, в столицата им, тия пичове още употребяват социална баня! “ „ Да бе, в действителност! А теляци имат ли си? А употребяват ли още каруци по улиците? “
Вярно е – всеки град търси някаква реклама, само че реклама на „ недоразвити “ си вършим успешно и през днешния ден, без социална баня.

Миналото е минало, в историята е, радвайте му се, само че не се опитвайте да живеете в него, нямате машина на времето. И не дърпайте обратно. Животът няма задна скорост.

И дано не си подмятаме лафчета, като: „ а, едно време хората по какъв начин са живеели единствено с публични бани? “

Едно време хората са живеели до към 50-годишна възраст и са умирали от какви ли не инфекции. Не ми хвалете хигиената на тези времена. Друго – да, само че хигиената – не я хвалете. И без това сега в София върлуват какви ли не рискови заболявания, не желая разплодник на вирусоносители.

Но би трябвало да призная, че митингът пред банята беше занимателен и радостен. Нямам нищо срещу такива митинги, стига забавата да не прерасне в действителен предстоящ проект и осъществяването му, тъй като тогава ще би трябвало да обясняваме на туристите, че „ не бе, ние софиянци, по принцип, си имаме бани и вкъщи… не че публичната ни би трябвало много… “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР