С иновацията всеки човек може да се снабди със супер-слух,

...
С иновацията всеки човек може да се снабди със супер-слух,
Коментари Харесай

Нов супер-слух ще позволи на човек да „чува“ прилепи или течове от газовите тръби

С нововъведението всеки човек може да се достави със супер-слух, което ще му позволида улавя акустични ултразвукови талази с периодичност над 20 000 Hz, както и да фиксира посоката към източника на звука.

Човешкото ухо може да възприема звукови талази в диапазона от 20 до 20 000 Hz. Използването на оборудването обаче, основано от финландски учени, уголемява опциите на човек, като го подарява с опцията да „ чува “ и ултразвук.

Възможностите на оборудването бяха тествани с прилепи в естествена среда, която се трансформира в източник на ултразвукови акустични талази. Използвайки новата технология, откривателите съумяват освен да " чуят " ултразвук, само че и да дефинират посоката на полет на прилепите.

Изобретението има и характерни на практика приложения. Например, знае се, че когато зародят течове в газопроводи под налягане, се генерират ултразвукови талази, които са незабележими за общоприетия слух. Прилагането на новата техника ще разреши на човек навреме да разпознава теча и даже местоположението му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР