С индиректна нападка към ПП и ДБ коментира годишния отчет

...
С индиректна нападка към ПП и ДБ коментира годишния отчет
Коментари Харесай

Радев скочи на партиите: Гледали на армията ни като на донор за Украйна

С индиректна подигравка към Политическа партия и Демократична България разяснява годишния доклад на Генералния щаб президентът Румен Радев.

 

Той уточни, че мантрата, която се насажда, че с даването на остарялото съветско въоръжение ще се решат проблемите с модернизацията и превъоръжението, е надълбоко несъстоятелна.

 

Оказа се обаче, даже и съгласно думите на Радев през днешния ден, че прозорецът за възможна подмяна към този момент е " затворен ", а пък даже и да е била допустима такава подмяна - количеството " е незначително на фона на цялостната нужда за превъоръжаване на армията ".

 

Припомняме, че единствено преди 10 месеца президентът настойчиво твърдеше, че даже и да дадем остарялото руско въоръжение на украинската войска, страната ни няма да получи друго въоръжение от натовски страни.

 

" Някои страни по триъгълните покупко-продажби получиха 15 танка, само че какво са 15 танка на фона на цялостната нужда от изцяло превъоръжаване. Заменяме едни остарели въоръжени платформи с други остарели въоръжени платформи, само че какво следва като нужда от една тежка логистика, която би трябвало да обслужва новите платформи ", запита Радев.

 

Той разкритикува и работата на Народното събрание като цяло - " даже в тази напрегната конюнктура Народното събрание не счете за належащо да прегледа импортираната от МО стратегия за предпочитани капиталови разноски, което е едно от огромните провокации пред въоръжените сили. Дефицитът не схващане и консенсус в политическата класа за действителната роля и визия за развиване на въоръжените сили и тяхното обезпечаване ", разяснява Радев.

 

Той добави, че всички хора, които упорстват, че с концепцията " сливи за боклук " ще се решат проблемите с въоръжаването, би трябвало да могат да се изправят пред обществото и да отговорят по кое време и какви тъкмо платформи бихме получили като подмяна, по кое време ще обучим персоналния състав и по какъв начин можем да го поддържаме. Колко ще ни коства и имаме ли пари в този момент да го създадем? Когато отговорят на тези въпроси, дано отново да ги разгледаме, настоя президентът.

 

" Моят конфликт с тези техни позиции е тъй като, за разлика от тях, аз като висш главнокомандващ на въоръжените сили съм задължен да упорствам отбранителния капацитет на армията не да се отслабва, а да се съхранява и развива. Истинската рационализация ще бъде реализирана тогава, когато най-накрая едно отговорно постоянно държавно управление и парламент се заемат с същинската рационализация и превъоръжаване на въоръжените сили по този начин, както е препоръчана от Министерство на защитата. България ще би трябвало да се ангажира планово да обезпечава средства, с цел да можем да реализираме същинската рационализация допустимо най-бързо. Повярвайте ми тя ще изисква доста пари, старания и пускане на време, а ние към този момент доста закъсняхме ", акцентира Румен Радев.

 

Иначе Румен Радев поздрави всички военнослужещи и цивилни чиновници за постигнатите резултати.

 

Анализът обаче демонстрира, че една година още веднъж се сблъскваме със същите проблеми като в миналогодишния отчет за положението на армията - дефицит на запаси, закъсняла рационализация, дефицит на хора и свръхнатоварен персонален състав, установи Радев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР