С импровизирано студио, което ще затвори голямо кръстовище близо до

...
С импровизирано студио, което ще затвори голямо кръстовище близо до
Коментари Харесай

``Всеки лев, инвестиран в БНР, се възвръща на цялото общество“. Работещи в обществената медия на протест

С неподготвено студио, което ще затвори огромно кръстовище покрай Българското национално радио, работещите в публичната медия излизат на митинг с искане за по-достойно възнаграждение.

Акцията е проведена от КНСБ, взаимно със структурите на Конфедерация на труда „ Подкрепа “ и Съюза на българските публицисти в радиото.

Основното искане е към народните представители – за незабавно нарастване на средствата от бюджета за 2023 година за БНР , което ще направи допустимо покачването на заплатите с 25% , с цел да бъде покрита насъбраната от 2021 година насам инфлация.

„ Стигна се е до тук заради безхаберието на ръководещите. От 2019 година се опитваме да ни чуя, да извърнат внимание на проблемите ни с ниското възнаграждение, издръжката на радиото, бюджета, недофинансиране, въобще безусловно никаква грижа за публичната медия. Искаме не по-малко от 25% нарастване на работната заплата„, посочи Елица Доцева, синдикален ръководител на конструкция на КНСБ в БНР. Според нея желаните от синдикатите проценти за нарастване на работните заплати са изцяло заслужени.

„ И е неприемливо такива работещи хора, в такава влиятелна организация да получават заплати от 880 лв., за значителен % 1000 лв. просто е мираж. “

 Снимка: Ани Петрова

„ От една страна, скърбя, че се стига до обстановка, в която публицисти, музиканти и изобщо работещи в радиото са взели решение да излязат на митинг, тъй като това демонстрира дълбочината на проблемите с нашето финансиране. От друга страна, би трябвало да отбележа, че в границите на един доста дълъг интервал от време финансирането на БНР е изоставало от инфлационните процеси, което прави работата все по-трудна. В заплатите може би това се вижда най-вече, защото това се отразява на джоба на всеки един от нас. Надявам се опитът на сътрудниците гласът им да бъде обществено чут да способства за пускане на този диалог, защото имам вяра, че всичко, което вършим, е в действителност в интерес на обществото и всеки лев, вложен в БНР, се възстановява на цялото българско общество „, означи генералният шеф на БНР Милен Митев. Изоставането е и в доста други аспекти, добави той.

Сборният пункт на участниците в митинга е пред постройката на БНР на столичния бул. „ Драган Цанков “. Протестиращите ще създадат шествие до пресечката с бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви “, където в 10 часа ще се състои спонтанното студио.

Акцията ще затвори придвижването по двете платна на „ Драган Цанков “, по „ Евлоги и Христо Георгиеви “ – в посока „ Орлов мост “, както и двете платна на улица „ Граф Игнатиев “.

Снимки: Ани Петрова

Чуйте повече по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР