С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все

...
С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората все
Коментари Харесай

Как да разберем дали в зелената салата има нитрати?

С идването на пролетта и наближаването на Великден, хората от ден на ден употребяват зелени салати. Освен изгодите от тях обаче, би трябвало да сме наясно и с вредите, които могат да ни причинят съществени здравословни проблеми.

Проучване на " Активни консуматори " откри, че в зелените салати у нас освен нитрати, постоянно има и Е.coli., съобщи bTV.

От къде идва заплахата?

Много фермери употребяват органични боклуци или компост за торене на растенията. По този метод количеството на минералните детайли не може да се управлява тъкмо и е допустимо струпване на нитрати и нитрити в продукцията. Не по-малка заплаха са патогенните бактерии съдържащи се в органичната тор. Те полепват по повърхността и навлизат в тъканите на растенията, откъдето попадат и в хората.

Escherichia coli е съответен тип бактерия причисляващ се към огромното семейство на колиформите. Обикновено тя обитава червата на хората и животните и се отделя посредством екскрементите. В избрани случаи Е. соli може да е доста рискова за здравето на хората. Бактерията води до хранителни разстройства и даже пневмония.

В същото време огромното наличие на нитрати освен стомашни проблеми, провокира и алергия.

Как потребителят да разбере какъв брой нитрати и нитрити има в зеленчуците?

Един от методите е с лесни проби, които се продават в комерсиалната мрежа. Те са под формата на лентички. Върху избрани сектори от тях се капва течност от проучвания артикул (част от него се размачква авансово, с цел да пусне сок) и според от концентрацията, лентичката се оцветява в друг цвят.

Как да се спасим от заплахите?

Има няколко метода, благодарение на които можем да се спасим от рисковите субстанции.
Не купувайте зеленчуци със загнили или такива със мощно хлоротични (избелели), изсъхнали или нахапани листа; Избягвайте марулите зацапани с пръст. Това най-малкото е удостоверение за небрежност от страна на производителя и търговеца. Измивайте листните зеленчуци с течаща вода листо по листо. Отстранявайте всички забележими следи от почвени частици, хранителен субстрат и насекомите които от време на време се крият сред листата. Препоръчваме ви с изключение на измиването да накисвате салатите в питейна вода. Така се отмиват част от нитратите и бактериите. За по-добър резултат към водата може да добавяте киселина – оцет или лимонен сок. Те подкиселяват средата и убиват множеството бактерии и вируси. Избягвайте да давате салата от листни зеленчуци на доста дребни деца, или най-малко преди този момент накисвайте и измивайте усърдно. Продукцията от фермерски пазари, или отглеждана в домашни условия или биологично произвеждане е с по-висок риск за наличие на нитрати или бактерии.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР