С химна на България започна протестът на представители на над

...
С химна на България започна протестът на представители на над
Коментари Харесай

И протестантските общности в Добрич излязоха на улицата

С химна на България стартира митингът на представители на над 10 евангелско-протестантски църкви в Добрич.
„ Извършва се национализация на вярата, страната ще се трансформира в шеф на църквите, постанова се държавен надзор върху проповядването, а неспециалисти ще управляват процеса на религиозния живот “. С такива думи се обърна към участниците в митинга свещеник Милен Стефанов от Евангелската методистка епископална черква в Добрич.
По думите му с препоръчаните законодателни промени част от вероизповеданията да бъдат финансирани е интервенция на страната в живота на църквата. По този метод страната става шеф на църквата, откакто тя ще финансира заплатите на свещенослужителите.



Пасторът е безапелационен, че проектозаконът е изцяло непотребен и неприспособим. Позицията му е, че текстовете в него са писани без да се познава животът на вероизповеданията. Маргинализират се избрани групи и с лека ръка се погазва 30-годишният либерален опит да живеем с другите.
„ С този митинг не се цели личното ни оцеляване като разнообразни деноминации в България, а е митинг въобще за конституционните права за свободата на съвестта, независимост на словото, независимост на вероизповедания, независимост да можеш да споделяш убежденията си без да бъдеш преследван “, са думите на свещеник Стефанов.
Протестиращите недоволстват, че е употребена статистика от преброяването през 2011 година, без тогава да е упоменато, че тези данни ще бъдат употребявани за законодателна активност.
Информацията на свещеник Стефанов е, бе Българската православна черква също не е съгласна с въведените промени и упорства да бъде ззапазено конституционното право вероизповеданията да са отделени от страната.
Подготвена е петиция, която на следващия ден ще бъде връчена на регионалния шеф и ще бъде изпратена до Народното събрание, където на 16 ноември следва да се гледа на второ четене противоречивият проектозакон.



Действащият закон, въпреки да е много демократичен при издаване на регистрация, може да има някакви промени по отношение на регистрацията на нови вероизповедания, само че той не е неприятен, тъй като дава право на битие на всички в една демократична общественост при съблюдаване на конституцията и на законите на страната, безапелационен е свещеник Стефанов.
И изрече терзанията си: „ Ако през днешния ден бутнат закона за вероизповеданията и ни изтикат в ъгъла, на следващия ден може да е с всеки от нас, в случай че решат, че пречим на националната сигурност. В един миг дирекцията по вероизповедания ще се трансформира в бухалка против всеки, който реши са показа мнението си “.
Според него новите текстове са в прорез с европейски наставления за свободно напредване. „ Как нашият свещеник от Швейцария ще пристигна, за си посети епархията, в случай че страната реши, че той е обезсърчителен за националната сигурност? “, пита пасторът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР