С хепиенд поне засега приключва кризата с Metro Bank -

...
С хепиенд поне засега приключва кризата с Metro Bank -
Коментари Харесай

Колумбийски богаташ спаси закъсала британска банка - кой е той

С хепиенд най-малко към този момент завършва рецесията с Metro Bank - първата нова английска банка за последните към 100 години беше " на ръба " поради ликвидни проблеми, само че тя беше избавена от колумбийския бизнесмен от имотния бранш Хайме Гилински Бакал, оповестяват международните организации.

Той ще придобие контрола върху Metro Bank.

Болният пациент

Metro Bank дебютира на пазара през 2010 година, като се нарежда като решение за елементарните консуматори. През последните години, обаче, тя имаше редица съществени проблеми и през 2019 година излезе на загуба - обстановка, която се утежни по време на пандемията.

След две години " на алено ", финансовата институция се оказа на облага през последното тримесечие поради високите лихвени проценти.
 Известна английска банка е
Известна английска банка е " на ръба ": Не ѝ стигат 600 млн. паунда

Акциите на Metro Bank се сринаха с над една четвърт единствено за ден

Това не значи, че обстановката в това време се беше подобрила - Metro Bank имаше конфликт с английските регулатори, а Fitch предизвести за допустимо събаряне на кредитния рейтинг в това число поради опасности, произлизащи от самия ѝ бизнес модел.

През предходната седмица акциите ѝ се сринаха с 30 на 100 за ден, откакто в медиите се появи информация, че незабавно търси стотици милиони лири.

Какво се случи

Metro Bank оповестиха, че са набрали 325 млн. паунда от вложители. Една трета от тях идват от Бакал, който е най-големият вложител в банката от 2019 година

Неговият дял скача от 9% на 53%.

Новината за договорката беше посрещната задушевно от Bank of England и от пазара, като акциите на банката в понеделник нарастнаха с 22%. Даже и по този начин, обаче, приказваме за поевтиняване с 55 на 100 от началото на годината.

Кой е спасителят

65-годишният Хайме Гилински Бакал е вторият най-богат колумбиец, като Forbes пресмята положението му на 5,8 милиарда $.

По обучение е инженер, само че фамилията му има мощна връзка с банковия бранш. Неговите прароднини са литовски евреи. След сполучливо приключена компетентност " Бизнес администрация " в Харвард, от 1980 година той стартира кариерата си в Morgan Stanley.

През 90-те Гилински купува колумбийския бизнес на скандалната интернационална банка BCCI, преструктурира го и го продава на огромна облага.
 Паднали колоси: Банката от международния Топ 7, която се срина с гръм и тропот
Паднали колоси: Банката от международния Топ 7, която се срина с гръм и тропот

BCCI беше на " ти " с Вашингтон, Централно разузнавателно управление на САЩ и още доста други

Следва нова покупка - приватизацията на Banco de Colombia за 365 млн. $. Това става не без поддръжката на Джордж Сорос, който влага 50 млн. $. Тук още веднъж следва сполучлива препродажба.

Банковият бизнес на Гилински се развива и в Перу, Парагвай и Испания.

Бизнесът му с недвижими парцели също е извънредно огромен, като планът Panama Pacifico на територията на някогашна военна база в Панама е един от най-големите като повърхност (над 11 квадратни километра) в света.

Не липсват обаче и обвинявания към него. Още от 90-те банки, свързани с Гилински, са разследвани за пране на пари на наркокартели. загатва името на милиардера в границите на огромното следствие Pandora Papers, като напомня, че и американските управляващи са предупреждавали финансови институции под контрола на Гилински поради непозволени практики.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР