С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на

...
С грипните епидемии се срещаме всяка година, с изключение на
Коментари Харесай

Завръщането на грипа започна, пикът се очертава януари

С грипните епидемии се срещаме всяка година, като се изключи последните две, защото ограниченията за COVID-19 покриваха всички останали респираторни болести. И сред самите вируси конкуренцията е жестока, само че този интервал свърши. Сега чакаме завръщането на грипа. Това съобщи в студиото на Българска национална телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Имаше някои податки, че може би ще е малко по-интензивна епидемията, главно от Южното полукълбо – Австралия и Нова Зеландия. От Съединени американски щати оповестяват за малко по-рано начало на грипната зараза в Северна Америка, само че за момента не виждам нещо по-драматично, нещо друго или по-тежко протичане. Вероятно ще бъде една естествена зараза “, изясни доцент Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор.

По думите му у нас се появиха към този момент първите грипни изолации, само че през други години е имало повече случаи. Сега не са толкоз интензивни. Като всички вируси грипът се популяризира доста елементарно. Очаква се ускорение на процеса. Краят на януари и първата седмица на февруари се чака пикът на епидемията. Кунчев сподели още, че и в този момент може да се имунизираме против грип.
В Европа все още към този момент циркулират А и В грипни вируси
Те се срещат най-много измежду децата, като предизвикват съществени проблеми измежду възрастните хора и хронично болните хора. В 23 страни, които рапортуват за тежки респираторни инфекции, по-голямата част от приетите в болница пациенти – 85%, са с грип вид В. Другата най-засегната група от инфекцията са децата до 5 години.

Честотата на инфекциите, породени от РСВ също се повишава. Продължава да се появяват и случаи на КОВИД-19. Въпреки че затрудненията не са многочислени, от ЕСДС приканват здравните управляващи да внимават с контрола на инфекциите, а  хората от уязвимите групи да съблюдават добра персонална хигиена, да носят маски, в случай че се постанова и да се имунизират.

Ситуацията за България е аналогична на тази в Европейски Съюз. У нас грипът към този момент се появи, първият разпознат случай бе на вирус, вид А, той бе докладван през предишния месец.
Ковид – 19
„ Очакванията ни към ковид към този момент най-малко се оправдават. Излязоха 4-5 нови варианта на разновидността Омикрон и всичките вървят по посочения път – предават се доста елементарно, само че не провокират тежко протичане на болестта и висока смъртност. Всъщност стартира да наподобява на естествените респираторни вируси, с които се срещаме всяка зима “, изясни Кунчев.

По отношение на имунизацията против COVID-19 доцент Кунчев сподели, че всички пунктове, които бяха построени по време на пандемията, не престават да работят главно в районните здравни инспекции, само че и в по-големите лечебни заведения.

Днес новите случаи на ковид у нас са 153. В болница с COVID-19 са 368 души, като 43 от тях са в интензивно поделение. 5 души са умряли поради затруднения, свързани с инфекцията. Поставените ваксини са 417.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР