С грандиозно шествие Бургас отбеляза днес 24 май. Предвождани от

...
С грандиозно шествие Бургас отбеляза днес 24 май. Предвождани от
Коментари Харесай

Бургас чества с грандиозно шествие 24 май

С грандиозно шествие Бургас означи през днешния ден 24 май. Предвождани от духовенството, кмета на града Димитър Николов, регионалния шеф проф. Мария Нейкова и академичната общественост, в него се включиха над 11 хиляди преподаватели, възпитаници, общественици, представители на културните среди и политиката, както и доста жители.

В общоградскоточестванеучастват 35 детски градини, 45 учебни заведения, представители на четирите университета в Бургас,, читалища и културни институти. Музикални и мажоретни училищен сформира способстват за още по-доброто въодушевление на всички участници, родители и посетители на града.

" За нас, българите, това е най-истинският и най-съкровеният празник в календара. Празник, който ни е съхранил през вековете като народ със лична книжовност и просвета, дал четмо и писмо на доста други славянски нации " - Това сподели в обращението си кметът на Бургас Димитър Николов. И акцентира:

" 24 май е най-тържественият и блестящ ден, който е запазил в себе си оня възрожденски дух и жар, характерен единствено на първопросветителите и на тяхното свято и велико дело, достигнало до нас. Далновидността на нашия народ, че ни би трябвало лично четмо и писмо, което да ни сплоти и направи още по-силни, още по-достойни и горди измежду другите нации, е еманация на вековната българска държавност.

Нашите земи са люлка на славянската книжнина и просветеност. С този безспорен факт, ние се нареждаме измежду дребното нации в Европа, съдействали за развиването на духовността и културата на Стария континент. Близо 12 века по-късно, времето не е заличило ярката следа, която сме оставили тогава ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР