С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на

...
С гражданското поклонение и тържествен военен ритуал по полагане на
Коментари Харесай

Ловеч празнува Трети март с гражданско поклонение и тържествен военен ритуал

С гражданското поклонение и церемониален боен обред по полагане на венци и цветя на паметника на воеводата Тодор Кирков в Ловеч уважиха националния празник Трети март. Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова произнесе вълнуващо слово, в което уточни:

" Наш честен дълг е да бъдем правилни на историческата истина, наш дълг е и да пазим паметта за героите. На 3 март 1878 година е подписан Санстефанският контракт. Днес каквито и рецензии да имаме към клаузите му,  датата на неговото сключване остава вечен знак на Свободата. “

Ловчанският митрополит Гавриил напомни значимата роля на духовенството за нашата независимост. „ Близо 500 години нашият народ оцелява и се съхранява с помощта на живителната мощ на християнската религия “, сподели той. 

Сред формалните лица бяха още регионалният шеф инж. Светослав Славчев, ръководителят на Общинския съвет Петър Цолов, заместник-кметовете Даниел Колев и Венцислав Христов, доктор Иваничка Буровска - шеф на РУО, началникът на Военно формирование 24480 майор Дончо Игнатов, главен  контрольор Златин Михайлов – шеф районно управление (на МВР) на МВР  и други

Празникът стартира със стихотворение за Трети март, изпълнено от Катерина Петрова от ОУ „ Христо Никифоров “.

Във военния обред участваха бойци от военно формирование 24480 и за първи път от новото военно формирование 57260 – и двете в Ловеч, м. Гуровото. Военните ритуали бяха толкоз внушителни, че впечатлиха публиката, а малчуганите маршируваха на място.

 Площадът беше цялостен с представители на културата, на духовенството, на институции, общински съветници, жители и доста възпитаници.

По-рано цветя и венци бяха поднесени на паметника на починалите ловчалии в двора на храм " Св. Троица ", на " Кървавия камък " в кв. " Дръстене ", на Белия и Черния монумент, на Алеята на българо-руската дружба, на Паметника на Гложенеца, всичките в парк " Стратеш ", на паметната плоча на смелия ни съгражданин Цачо Шишков, както и пред паметника на поборника Тодор Кирков.

 Сутринта в храм " Св. Троица " митрополит Гавриил в съслужение със свещеници отслужи признателен молебен и панихида за починалите за свободата.

Тази година се навършват 145 години от Освобождението на България от османско робство. На тази дата през 1878 година е подписан Санстефанският прелиминарен кротичък контракт сред Руската и Османската империи, който поставя завършек на Руско-турската война от 1877 – 1878 година

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР