С гордост можем да кажем, че България стои достойно на

...
С гордост можем да кажем, че България стои достойно на
Коментари Харесай

Лекари от Пловдив на престижен форум за роботизираната хирургия

„ С горделивост можем да кажем, че България стои почтено на картата на новаторската хирургия в Европа. " Това разяснява завеждащият Клиниката по хирургия в УМБАЛ " Каспела " в Пловдив проф. доктор Росен Димов, който е и професор към „ Катедра по Специална хирургия " в Медицински университет – Пловдив, след завръщането си от Гърция. Той и екипът му участваха в влиятелен интернационален конгрес във връзка 20-годишнината от стартирането на роботизирана хирургия в Югоизточна Европа.

В Атина нашите експерти обмениха опит със свои сътрудници от Гърция, Кипър, Румъния, Унгария и Хърватска.

„ Организацията на домакините от " Софмедика " бе страхотна, презентациите на сътрудниците чудесни ", показа проф. Димов.

Освен екипа на УМБАЛ " Каспела ", България бе показана и от лекари от Варна, Плевен и София.

„ Имахме опция да забележим и да се снимаме с първия робот, доставен в Атина преди двадесет години - към този момент музеен експонат ", добави проф. доктор Росен Димов.

Пловдивските експерти съумяха да създадат най-вече роботизирани интервенции в коремната хирургия с робота ДаВинчи в България.  С робота от последно потомство се прави цялостният набор от интервенции в коремната област - при злокачествени новообразувания на стомаха, дебелото черво, ректума, панкреаса, черния дроб и слезката, и то в случаи, които са невъзможни при другите видове отворена или лапароскопска хирургия.

Наблюденията на проф. Димов демонстрират, че преимуществата на системата ДаВинчи за пациентите са доста. 3D камерата на системата разрешава да се видят ясно и да се разпознават и най-малките структури в оперативното поле - кръвоносни съдове, нерви. Образът, който получава хирургът, е " като че ли плува вътре в коремната празнина ". Суперспециалните принадлежности на системата разрешават такива придвижвания на върха им, каквито са непостижими от никой различен хирургичен инструментариум. Всичко това в комбиниране разрешава пациентът да се възвърне доста по-бързо от интервенцията, с доста по-малко болежка. Да се раздвижи още в същия ден и да се завърне в фамилията си по най-бързия метод.

Съществува и преимущество за обществото и това е бързото възобновяване, което разрешава по-малко скъпи болнични грижи. Липсата на рехабилитация и оживление дава опция на пациента да се върне напълно скоро към трудовите си отговорности и фамилните задължения.

НЗОК към този момент реимбурсира роботизирани интервенции в коремната хирургия, както и в урология, гръдна хирургия и гинекология. Така пациенти със злокачествени новообразувания могат да бъдат оперирани със системата ДаВинчи по клинична пътека.

Относно плюсовете за хирургичния екип, проф. Росен Димов споделя, че се работи в удобно седнало състояние, с доста добра ергономия. Няма изтощеност, болки в кръста, ставите, главоболие или световъртеж.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР