С голямо мнозинство, постигнато от ГЕРБ и съюзниците им в

...
С голямо мнозинство, постигнато от ГЕРБ и съюзниците им в
Коментари Харесай

Окончателно: Общинският съвет натовари Варна с още 73 млн. лв дълг

С огромно болшинство, реализирано от ГЕРБ и съдружниците им в локалния парламент на Варна, общината получи зелена светлина да усили дълга си си с още 73 млн. лева, които ще бъдат употребявани за вложения в инфраструктурата и продължение на предходни европейски планове като „ Интегриран градски превоз “ и „ Естетизация и рационализация на градската среда “. С това общият размер на дълга на Варна ще нарасне до близо 134 млн. лева

Преди да се стигне до гласуването, общинските съветници от опозицията и болшинството водиха сериозен спор по тематиката, който продължи към два часа. Той стартира с изявлението на Борислав Гуцанов (БСП), който съобщи, че на процедура дълга се равнява на към 50 % от действителния размер на общината. Той посочи, че под „ действителен “ бюджет схваща средствата, с които разполага Варна без великодушните суми, които отпуска за града държавното управление напоследък. Лидерът на Българска социалистическа партия – Варна също по този начин изиска ръководещите да се замислят какъв би бил резултата, в случай че парите от дълга бяха вложени в развиване на стопанската система на общината и основаването на работни места.

„ Това не е компания или бюджетно дружество, това са обществени средства, това е напълно друга просвета “, сподели в отговор ръководителят на бюджетната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ). Съпартийката му Марица Гърдева пък упрекна социалистът, че чете предлагането за нов дълг „ както дявола чете евангелието “. „ Когато ние поемем нещата, нещата се случват. Не вършим единствено планове, вършим булеварди. Варна ще е още по-хубава, още по-привлекателна за туристи, още по-привлекателна за вложители “, сподели представителката на ГЕРБ.

Шефката на общинските финанси Стефка Господинова пък разяснява, че всички би трябвало да са на мнение, че ще се финансират потребни планове за Варна. Тя акцентира, че общината не надвишава лимита дългът ѝ да е 15% от личните ѝ доходи. „ Можем да договорим по-добри условия с кредитните институции “, съобщи още Господинова. В отговор на това Гуцанов съобщи, че казусът не е в плановете, а в това каква е цената, на която се извършват.

В същия смисъл беше и рецензията на представителя на десницата Григор Григоров.

„ 308 дка незастроени терени ще се облагородяват за 34 млн. лева Какво толкоз значимо и огромно ще създадем? “, попита той. Григоров също по този начин разгласи, че за слагане на нова ВиК инфраструктура ще изхарчи 3267 лева на линеен метър, като най-скъпото трасе във Варна и района е до 1000 лева „ Това са безумни суми “, безапелационен беше съветникът.

Костадин Костадинов от партия „ Възраждане “, пък напомни, че през 2012 година тогавашният кмет Кирил Йорданов искаше от страната 12 млн. лева за ремонта на бул. „ Трети март “, районният министър по това време Лиляна Павлова отвърна, че общината може да си заложи средствата в личния бюджет. Сега обаче общината тегли великодушни заеми.

„ Не съм сигурен, че тези пари ще отидат по предопределение. Вие не ползвате градския превоз, само че вижте - единствено във Варна не работят таблата на спирките! Ние осъдени ли сме по някакъв метод?! Единственото, което не е написано в плана за решение, е комисионната “, съобщи Костадинов.

Янко Станев (СДС) съобщи във връзка подозренията, че цените на плановете за повишени, че това е все едно да спрем градските рейсове, тъй като в тях се движели и гратисчии. В последна сметка, численото и политическо предимство на ГЕРБ и съдружниците им си сподели думата и решението за новия дълг беше признато.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР