С голямо мнозинство от управляващите партии и ДПС парламентът прие

...
С голямо мнозинство от управляващите партии и ДПС парламентът прие
Коментари Харесай

Парламентът реши да отпадне забрана за внос на украинско зърно

С огромно болшинство от ръководещите партии и Движение за права и свободи Народното събрание одобри отпадане на възбраната за импорт на избрани артикули с генезис от Украйна, в това число и зърно след 15 септември. Решението бе взето със 124 гласа „ за “, 69 „ срещу “ и 8 „ въздържал се “.

Мярката бе изключителна и се отнасяше до вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна. Министерският съвет (МС) следва да предприеме нужните дейности за изложение на тази позиция. От изявленията на финансовия министър Асен Василев в сряда бе очебийно, че държавното управление е на същото мнение. Според изнесените от Василев данни за България вредите от възбраната са в размер на 146 млн. лева за държавния бюджет от невнесен Данък добавена стойност.

Именно представители на трите партии, които гласоподаваха решението на Народното събрание, са и вносителите му. Те започнаха дейностите си с мотив, че възбраната се явява и мотор за инфлацията в България.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи през днешния ден пред Народното събрание, че се е съгласил с макроикономически индикатори, показани на Министерски съвет, съгласно които не е толкоз притеснително България да се откаже от желанието за продължение на възбраната за импорт от Украйна. Доскоро той показваше друго мнение в прорез с това на премиера Николай Денков и финансовия министър. Днес обаче сподели, че е трансформирал мнението си след разискването сред министрите в сряда.

Той сподели, че са подхванати ограничения за завишаване на контрола за всички украински артикули и най-много за зърнени култури, като прецизно ще се управлява съществуването на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите индикатори, които се наблюдават – хербициди, пестициди и така нататък

Очаквано срещу решението гласоподаваха Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ с причини, че това ощетява българските производители. Зърнопроизводителите заплашиха с национални митинги, в случай че решението бъде признато. От „ ИТН “ упрекнаха ръководещите, че си измиват ръцете с Народното събрание, тъй като това би трябвало да е решение на държавното управление и да не се постанова гласоподаване от депутатите.

В същото време обаче възбраната за импорт от Украйна оставя България без задоволително слънчоглед и огромни производители на олио в страната към този момент започнаха да стопират произвеждане поради липса на суровина.
Забраната за импорт от Украйна остави България без задоволително слънчоглед
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР